Чили си има нов президент. Левият политик Габриел Борич е

...
Чили си има нов президент. Левият политик Габриел Борич е
Коментари Харесай

Габриел Борич е новият президент на Чили

Чили си има нов президент. Левият политик Габриел Борич е новият президент на Чили, оповестява ДПА, представена от.

Той беше определен на втори тур, побеждавайки крайния реакционер Хосе Антонио Каст.
При преброени 99% от гласовете 35-годишният Борич събра поддръжка от 55,9% от гласувалите, до момента в който Каст взе 44,1%.

Каст заяви в Туитър, че е приказвал със своя противник, поздравявайки го за " огромния му успех ".

Общо към 15 милиона души имат право да гласоподават в южноамериканската страна.

Борич даде обещание публично обучение, по-добро опазване на здравето и отбрана на правата на мигрантите, коренното население и хомосексуалистите.

От своя страна, Каст - татко на девет деца и религиозен католик, даде обещание понижаване на налозите, повдигането на стена по границата против незаконната миграция и твърда ръка против нарушителите. Смятан е за симпатизант на някогашния деспот Аугусто Пиночет. По време на предизборната акция той даже разгласи: " Ако Пиночет беше още жив, щеше да гласоподава за мен ".

Дълго време Чили се смяташе за положителния образец в един район, белязан от беднотия, принуждение и политически разтърсвания. Страната с над 19 милиона поданици има най-високия приход на глава от популацията в Южна Америка, а бедността е намаляла доста през последните десетилетия.

Чили обаче страда и от възходящото обществено неравноправие. Голяма част от здравната и просветителната система са приватизирани и от ден на ден хора се усещат изоставени.

Преди две години хиляди недоволни жители започнаха да излизат по улиците всеки ден в символ на митинг в продължение на седмици с искане за обществени промени и оставката на тогавашния президент Себастиан Пинера.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР