Чили обяви безпрецедентен план за нормиране на водата за столицата

...
Чили обяви безпрецедентен план за нормиране на водата за столицата
Коментари Харесай

Чили се готви за режим на водата заради безпрецедентна суша

Чили разгласи невиждан проект за нормиране на водата за столицата Сантягос близо 6-милионно население, съобщава " Ройтерс ".

Причината е изтощителната, рекордна суша, която продължава към този момент 13-та година.

Градът не може да оцелее без вода, заяви губернаторът на столичния район на Сантяго Клаудио Орего.

Ние сме в невиждана ситуация в 491-годишната история на Сантяго, където би трябвало да се подготвим за това, че нямаме задоволително вода за всички, които живеят тук, съобщи той.

Планът включва четиристепенна система за предизвестие, която минава от зелено към алено и стартира със известия за публични услуги, минава през ограничение на налягането на водата и приключва с ротационни спирания на водоснабдяването до 24 часа за почти 1,7 милиона клиенти.

Системата за предизвестие се основава на потенциала на реките Майпо и Мапочо, които обезпечават най-големи количества вода на столицата и чиито равнища спадат поради продължителната суша.

По калкулации на правителството вода в страната е намаляла с сред 10% и 37% през последните 30 години и ще намалее с още 50% в северната и централната част на Чили до 2060 година

Това е първият път в историята, когато Сантяго има проект за нормиране на водата заради сериозността на изменението на климата, означи Орего.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР