ЧЕЗ ще запази активите си в България, ако българските власти

...
ЧЕЗ ще запази активите си в България, ако българските власти
Коментари Харесай

ЧЕЗ ще запази активите у нас, ако и сделката с „Еврохолд“ се провали

ЧЕЗ ще резервира активите си в България, в случай че българските управляващи още веднъж блокират продажбата им, съобщи през днешния ден ръководителят на директорския ръб на енергийната акция Томаш Плескач, представен от изданието euro.cz.

През юни ЧЕЗ разгласи, че продава активите си у нас на компанията " Еврохолд " за 335 милиона евро (8.6 милиарда крони). Предстои българските управляващи да се произнесат по договорката. През месец юли предходната година антимонополната комисия предотврати продажбата на предходния участник в търга - българската компания " Инерком ", припомня изданието.

Припомняме, Комисията за защита на конкуренцията заяви, че е образувала произвеждане по договорката с " Еврохолд " за активите на ЧЕЗ у нас предвид на контрола върху концентрацията на предприятия. Одобрението от страна на Комисия за защита на конкуренцията е наложителен стадий за подписване на договорката.

" Не желаеме да предпоставяме решенията на българската антимонополна работа. Ние обаче не виждаме спънки за одобряването на договорката от позиция на законодателството в региона на конкуренцията. Към момента Еврохолд не има никакви енергийни активи в България, ето за какво обстановката на българския енергиен пазар не би се трансформирала по никакъв метод от продажбата на активите ни на " Еврохолд. " - уточни Плескач.

В случая с " Инерком " Комисия за защита на конкуренцията се аргументира, че договорката може да помогне на компанията да придобие господстващо състояние на българския пазар, което би имало негативно влияние върху конкуренцията. Договорът за покупко-продажбата, подписан през предходната година с " Инерком ", беше преустановен от ЧЕЗ този април.

Тогава представителката на ЧЕЗ Алиса Хоракова съобщи, че българската страна с противоправните си дейности е осуетила осъществяването на контракта.

" Ако без забележима причина българските управляващи блокират нашия втори опит да продадем активите си в страната, разумно е, че няма да продължим с опитите за продажба и ненужно да изразходваме запаси. В този случай ще запазим активите и ще продължим да ги управляваме вярно, както до момента. В близко бъдеще несъмнено не бихме се занимавали с продажбата на българските си активи. " - разяснява през днешния ден Плескач.

Новата тактика на ЧЕЗ, утвърдена през юни тази година, планува поетапна продажба на активите в България, Румъния, Турция и отчасти и в Полша. Изключение вършат фирмите, фокусирани върху актуалните енергийни услуги ESCO, които ЧЕЗ желае да развива на чешкия и интернационалния пазар.През септември компанията стартира процедура по продажба на румънските си активи.

Припомняме, на 20 юни 2019 година " Eвpoxoлд Бългapия " купи ЧЕЗ.

Cпopaзyмeниeтo мeждy двeтe ĸoмпaнии беше реализирано cлeд дълги пpeгoвopи мeждy чeшĸoтo дpyжecтвo и бългapcĸaтa " Инepĸoм ".

Именно новината, че " Инерком " е евентуалният покупател на ЧЕЗ провокира скандал и в правителсвото, и в българското общество. Bъпpeĸи пъpвoнaчaлнaтa cдeлĸa, пpидoбивaнeтo бe cпpянo oт Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa cлeд шyмнo пpoтивoпocтaвянe oт пoчти вcичĸи пoлитичecĸи cили. Скандалът стана причина енергийният министър Теменужка Петкова да си подаде оставката поради персонално другарство с шефката на компанията-купувач Генка Върбакова. Оставката й обаче не бе призната.Обвинения за тъмна договорка бяха отправени и при новината, че " Еврохолд " договаря с ЧЕЗ. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР