ЧЕЗ Разпределение стартира общ проект с Българското дружество за защита

...
ЧЕЗ Разпределение стартира общ проект с Българското дружество за защита
Коментари Харесай

ЧЕЗ и БДЗП с общ проект за опазване на птиците

ЧЕЗ Разпределение започва общ план с Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) за обезопасяване на електроразпределителната мрежа в интерес на птиците. Официалният старт на плана беше даден през вчерашния ден на конференция в София, на която участваха представители на ЧЕЗ и Българско дружество за защита на птиците, медиите, Регионална инспекция за опазване на околната среда, естествени паркове и Неправителствени организации, работещи по тематиката.

Проектът, чието цялостно име е " Опазване на застрашени типове птици посредством обезопасяване на рискови за тях въздушни електропроводи в предпазени зони от Натура 2000 в Западна България ", е с дълготрайност 5 години и е финансиран по стратегия LIFE на Европейския съюз. В рамките му ще бъдат изолирани 4000 рискови електрически стълба, 40 км въздушните проводници ще бъдат маркирани с 3600 " дивертори ", с цел да са забележими за птиците, и ще бъдат инсталирани 900 платформи за обезопасяване на щъркелови гнезда. Ще бъдат създадени, създадени и тествани и стандарти за безвредни за птиците електропроводи. Предвидено е планът да създаде национални стандарти за безвредни за птиците електропроводи и да създаде 40 прототипни стълба на двата най-разпространени и най-опасни за птиците вида стълбове, с цел да може да се тестват в действителни условия и след това да има опция да се вкарат в всеобщо произвеждане и последователно да заменят старите рискови стълбове. Дейностите ще се извършат в 19 особено предпазени зони по Директива на птиците на Европейски Съюз, част от мрежата Натура 2000 - от река Дунав и Беленските острови през високите елементи на Стара планина до Кресненския пролом и Рупите. Българско дружество за защита на птиците ще дефинира значимите за птиците места и местообитанията им, което ще подсигурява целенасоченото и ползотворно осъществяване на плануваните от ЧЕЗ Разпределение действия.

 2015694 Целевите типове птици, които ще бъдат опазвани с помощта на дейностите по плана са: царски орел, скален орел, дребен писклив и огромен писклив орел, бял щъркел, ловджийски сокол, египетски лешояд, белоглав лешояд, черен лешояд, морски орел, къдроглав пеликан, червеногуша гъска, дребна белочела гъска, червенонога ветрушка, огромен воден бик и други. ЧЕЗ работи по обезопасяване на мрежата и слагането на щъркелови гнезда върху плаформи още преди началото на плана, защото птиците са една от аргументите за спиране на електрозахранването. От стъпването на електроразпределителната компания на българския пазар, сдружението е обезопасило 620 гнезда посредством монтиране на платформи, особено конструирани на защищават птиците от токов удар, както и 520 стълба. До момента вложенията на ЧЕЗ Разпределение за отбрана на биологичното многообразие, възлизат на над 100 хиляди лева ЧЕЗ оперира на повърхност от над 40 хиляди км, поддържа над 17 000 километра линии приблизително напрежение (20кВ) и над 22 хиляди км въздушни електропроводи ниско напрежение в Западна България и доставя електрическа енергия на над 2 млн. консуматори.

Проектът " Опазване на застрашени типове птици посредством обезопасяване на рискови за тях въздушни електропроводи в предпазени зони от Натура 2000 в Западна България”, LIFE16/NAT/BG/000612 е с бюджет 2,65 млн. лева Програмата LIFE+ финансира планове, които способстват за развиването и използването на политиката и законодателството в региона на околната среда. Главната цел е да способства за развиването на политиките на Европейския съюз за околна среда, в това число консолидираното им в други политики, допринасяйки за стабилно развиване.

 2015693
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР