ЧЕЗ Разпределение извършва стриктен контрол на процеса на отчитане на

...
ЧЕЗ Разпределение извършва стриктен контрол на процеса на отчитане на
Коментари Харесай

ЧЕЗ Разпределение извършва пет нива на контрол в процеса на отчитане на електромерите


ЧЕЗ Разпределение прави прецизен надзор на процеса на отчитане на електромерите. Въведен е рулиращ принцип на отчитане, като се редуват трима разнообразни отчетници в три следващи месеца, а чиновници на компанията се сменят със чиновници на външна компания. За да се понижи опцията за субективна неточност, самото отчитане се прави посредством мобилни терминали, а GPS- координатите на електромера се снемат сега на доклада.

В процеса на отчитане, при подозрения за нередности в показанията, отчетникът прави фотография на електромера, която се съхранява непосредствено в системата. Извършва се и софтуерен надзор още сега на въвеждане на данните. Въз основа на насъбраните данни за всеки обект, системата пресмята предстоящо ползване със заложен % на отклоняване. Когато отчетникът вкара показанията на портативния терминал и отклонението се окаже по-голямо, терминалът издава звуков сигнал и се появява редовно известие.

След софтуерния надзор се прави и ръчна инспекция в по този начин наречения валидиращ център. Всички показания, които са отвън заложеното отклоняване, се блокират и би трябвало да бъдат деблокирани ръчно. Това се прави от чиновниците във валидиращия център въз основата на разбор на потреблението, на фотоси от докладите или на осъществени повторни инспекции на място. Друг способ за надзор е осъществяването на инспекции на инцидентен принцип на място. По-късно надзор се прави и от снабдителното сдружение, като там се блокират автоматизирано фактури с високи стойности и се вършат разбори на предишни интервали, а при потребност данните се връщат в ЧЕЗ Разпределение за нови инспекции.

„ Системата не е елементарна и е основана по този начин, че да подсигурява сигурността на клиентите. Човешката неточност постоянно е допустима, само че ние сме създали задоволително сигурни механизми за надзор “, сподели Илиян Мутафчиев, шеф „ Мерене и ръководство на данните “ в ЧЕЗ Разпределение България.

За да подсигурява сигурен доклад, компанията се съобрази с 31-дневния интервал на отчитане и по време на празниците. Компанията си постанова този период и прецизно го съблюдава, като чиновниците на сдружението работиха при комплицирани метеорологични условия, както и през почивните дни. Всеки един отчетник е следен посредством GPS-система дали посещава съответните обекти, които са част от уговорките му в избрания ден.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР