ЧЕЗ Разпределение България започна дейности по монтиране на птицезащитни продукти

...
ЧЕЗ Разпределение България започна дейности по монтиране на птицезащитни продукти
Коментари Харесай

ЧЕЗ Разпределение стартира от Самоков монтирането на елементи по мрежата за защита на птиците


ЧЕЗ Разпределение България стартира действия по монтиране на птицезащитни артикули за обезопасяване на мрежата и отбрана на живота на птиците. Компанията започва с монтирането на платформа за покачване на щъркелово гнездо в с. Доспей, община Самоков. Акцията е част от огромния план „ Живот за птиците “, който компанията реализира в партньорство с Българско сдружение за отбрана на птиците /БДЗП/.

В рамките на плана компанията планува да инсталира 4000 защитни и 3600 маркиращи уреди на рискови стълбове, и 900 платформи за покачване на щъркелови гнезда. Ще бъдат създадени, създадени и тествани безвредни за птиците електрически стълбове. Дейностите ще се извършат в 19 предпазени зони по Директива на птиците на Европейски Съюз, част от мрежата на Натура 2000. През 2018 година Българско дружество за защита на птиците започва теренни изследвания, с цел да дефинира значимите за птиците места и да подсигурява оправдано ориентиране на напъните на ЧЕЗ Разпределение България. Така за старт на акцията беше подбрано с. Доспей и емблематичното му щъркелово гнездо, което към този момент няма да съставлява риск за птиците и за мрежата.

„ Монтирането на птицезащитни артикули е значимо както за птиците, по този начин и за хората. Дейностите по обезопасяване защищават мрежата от пожари вследствие на до момента с птиците, като по този метод се минимизира рискът освен от пораждане на повреди и смущение на комфорта на клиентите на сдружението, само че и от вреди за околната среда. Вярваме, че ще допринесем доста и за запазване на застрашените типове птици “, сподели Крум Гледжарски, ръководителотдел „ Управление на качеството “ в ЧЕЗ Разпределение България.

Проектът „ Опазване на застрашени типове птици посредством обезопасяване на рискови за тях въздушни електропроводи в предпазени зони от Натура 2000 в Западна България”, LIFE16 NAT/BG/000612 или „ Живот за птиците “ е с бюджет 2,65 млн. евро. ЧЕЗ Разпределение влага в него над 800 хиляди евро, както и човешки запас и старания за неговото осъществяване. Финансиране от 1.85 млн. евро. е обезпечено от Европейската комисия по стратегия Life на Европейския съюз. Дейностите по понижаване на спора диви птици-електропроводи ще продължат до края на 2022 година

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР