ЧЕЗ Разпределение България започна дейности по монтиране на птицезащитни продукти

...
ЧЕЗ Разпределение България започна дейности по монтиране на птицезащитни продукти
Коментари Харесай

ЧЕЗ Разпределение стартира в Самоков монтирането на елементи по мрежата за защита на птиците

ЧЕЗ Разпределение България стартира действия по монтиране на птицезащитни артикули за обезопасяване на мрежата и отбрана на живота на птиците.
Компанията започва с монтирането на платформа за покачване на щъркелово гнездо в с. Доспей, община Самоков. Акцията е част от огромния план „ Живот за птиците “, който компанията реализира в партньорство с Българско сдружение за отбрана на птиците /БДЗП/.

В рамките на плана компанията планува да инсталира 4000 защитни и 3600 маркиращи уреди на рискови стълбове, и 900 платформи за покачване на щъркелови гнезда. Ще бъдат създадени, създадени и тествани безвредни за птиците електрически стълбове. Дейностите ще се извършат в 19 предпазени зони по Директива на птиците на Европейски Съюз, част от мрежата на Натура 2000. През 2018 година Българско дружество за защита на птиците започва теренни изследвания, с цел да дефинира значимите за птиците места и да подсигурява оправдано ориентиране на напъните на ЧЕЗ Разпределение България. Така за старт на акцията беше подбрано с. Доспей и емблематичното му щъркелово гнездо, което към този момент няма да съставлява риск за птиците и за мрежата.

„ Монтирането на птицезащитни артикули е значимо както за птиците, по този начин и за хората. Дейностите по обезопасяване защищават мрежата от пожари вследствие на до момента с птиците, като по този метод се минимизира рискът освен от пораждане на повреди и смущение на комфорта на клиентите на сдружението, само че и от вреди за околната среда. Вярваме, че ще допринесем доста и за запазване на застрашените типове птици “, сподели Крум Гледжарски, началник отдел „ Управление на качеството “ в ЧЕЗ Разпределение България.

Проектът „ Опазване на застрашени типове птици посредством обезопасяване на рискови за тях въздушни електропроводи в предпазени зони от Натура 2000 в Западна България”, LIFE16 NAT/BG/000612 или „ Живот за птиците “ е с бюджет 2,65 млн. евро. ЧЕЗ Разпределение влага в него над 800 хиляди евро, както и човешки запас и старания за неговото осъществяване. Финансиране от 1.85 млн. евро. е обезпечено от Европейската комисия по стратегия Life на Европейския съюз. Дейностите по понижаване на спора диви птици-електропроводи ще продължат до края на 2022 г.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР