ЧЕЗ Разпределение България се включи активно в проект FLEXITRANSTORE, в

...
ЧЕЗ Разпределение България се включи активно в проект FLEXITRANSTORE, в
Коментари Харесай

ЧЕЗ Разпределение участва в изследователски проект за гъвкава електрическа мрежа

ЧЕЗ Разпределение България се включи интензивно в план FLEXITRANSTORE, в границите на който ще бъде ще създадена последващо потомство гъвкава електрическа мрежа. Тя ще усъвършенства способността на електроенергийната система да поддържа непрекъсната услуга в изискванията на бързи и огромни промени в предлагането или търсенето на електрическа енергия, без значение от повода. Стратегическите цели на FLEXITRANSTORE са: усилване и ускорение на консолидираното на възобновимите източници в европейските енергийни системи и увеличение на трансграничните потоци на електрическа енергия в Европа. Ще бъдат употребявани редица съвременни технологии, с цел да се увеличи гъвкавостта на тази нова електрическа мрежа, като в същото време се усили полезността на съществуващата инфраструктура посредством ръководство на устройства за предпазване на електрическа сила. Проектът се извършва от 28 организации от 14 страни и се финансира от европейската стратегия за научни проучвания и нововъведения „ Хоризонт 2020 ".

Различните съставни елементи на гъвкавата електрическа мрежа ще бъдат показани в 8 демонстрации, които ще се проведат в 6 страни (Гърция, България, Кипър, Словения, Белгия, Испания).

В рамките на плана, за първи път в Европа, ще бъде конфигуриран мобилен блок за ръководство на потока на електрическа енергия. Принципът му на деяние е краткотрайна смяна на реактивното противодействие на електропровод за справяне с краткосрочните потребности. Мобилният блок ползва технология за ръководство на потока на електрическа енергия през електропроводите, като усилва или понижава реактивното противодействие на линията, с цел да отблъсне или изтегли повече електрическа енергия по този електропровод. По този метод преразпределя свръхтоварите, които могат да се появят в електропровода в лимитирани интервали от време, да вземем за пример при планувани спирания за ремонт, от произвеждане от възобновими източници или от непланирани изключвания на генератори или електропроводи. Така се предотвратява претоварване на електропровода, а оттова и по-сериозни вреди по мрежата и неудобства за клиентите.

По пътя си за Гърция, където ще бъде осъществена първата апаратура, устройството беше показано в три европейски столици - Дъблин, Брюксел и София. За хазаин на представянето в България беше определен Техническият образователен център на ЧЕЗ Разпределение България, заради своята основна роля за внедряването на нови стандарти за работа в бранша и обучаването на бъдещи енергетици. Интерес към това новаторско решение демонстрираха студенти от Технически Университет - София, Висше транспортно учебно заведение „ Тодор Каблешков ", Колеж по енергетика и електроника към Техническия Университет - София, Минно-Геоложки Университет „ Св. Иван Рилски ", подизпълнители на компанията, мениджмънтът на ЧЕЗ и ЕСО.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР