ЧЕЗ Разпределение България представя инициативите, реализирани в рамките на проекта

...
ЧЕЗ Разпределение България представя инициативите, реализирани в рамките на проекта
Коментари Харесай

Мария Георгиева, ЧЕЗ: Проектът „Живот за птиците“ е продължение на политиката за опазване на биологичното разнообразие


ЧЕЗ Разпределение България показва самодейностите, осъществени в границите на плана „ Живот за птиците “, който се реализира взаимно с Българското сдружение за отбрана на птиците на територията на Западна България. Част от тези начинания са няколко красиво изрисувани електрически касети по улиците на Враца. За плана и за самодейностите по него в Област Враца беседваме в утринния блок „ Добро утро, България “ на Радио „ Фокус “ с Мария Георгиева, началник на плана от страна на ЧЕЗ Разпределение България.

Водещ: Разкажете ни за плана „ Живот за птиците “.

Мария Георгиева: Проектът ни „ Живот за птиците “ е едно самобитно продължение на политиката на ЧЕЗ за запазване на биологичното многообразие. Целите ни са тъкмо запазване на застрашени типове птици, които са доста част от нашето биологично многообразие. Целим също по този начин понижаване на спиранията на електрическото зареждане, които са породени постоянно от спешни обстановки, породени от птици или от запалване на гнезда. Така че доста интензивно работим в тази посока и този план е отново споделям самобитно продължение на нашата дълготрайна политика в тази област.

Водещ: Какви начинания са осъществени в границите на плана в Област Враца?

Мария Георгиева: В Област Враца досега сме създали значимите теренни изследвания през миналата година, които ни демонстрираха още веднъж какъв брой значима е тази област за нас и за биологичното многообразие. В тази година стартираме действителните действия по монтаж на разнообразни механически ограничения, които ще предприемем за обезопасяване на мрежата. Също по този начин, както споменахте вие, действия, които са свързани с разпространение на плана, а точно изрисуването на разпределителните касети в града, на част от касетите в града.

Водещ: Колко табла са изрисувани?

Мария Георгиева: До момента сме изрисували 6 електроразпределителни касети, като виждаме, че има огромен интерес тъй че можем да продължим тази наша активност.

Водещ: А какви са рисунките, знаем ли по-подробно, в случай че можем да кажем?

Мария Георгиева: Разбира се, рисунките са на млади художници, които са възраст сред 9 и 12 години. И те пресъздават разбирането на децата за връзката сред електроразпределителната мрежа и птиците, техният живот и гнездата им.

Водещ: Тоест създателите на тези рисунки са млади художници.

Мария Георгиева: Да.

Водещ: Госпожо Георгиева, за какво решихте да превърнете улиците на Враца в художествени галерии?

Мария Георгиева: Стори ни се доста добра активност, която да насочи вниманието на обществеността точно към проблемите за запазване на околната среда, на биологичното многообразие. По този метод успяхме да ангажираме както младите гении на Враца, по този начин и хората, които минават всеки ден, да обръщат внимание, да осъзнават, че ние работим интензивно за запазване на биологичното многообразие и е извънредно значимо да го запазим.

Интервю на Йоланда ПЕЛОВА, Агенция Фокус

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР