ЧЕЗ Груп подписа договор за продажба на българските си активи

...
ЧЕЗ Груп подписа договор за продажба на българските си активи
Коментари Харесай

ЧЕЗ излезе с официална позиция за сделката с „Еврохолд“

ЧЕЗ Груп подписа контракт за продажба на българските си активи с „ Еврохолд АД “, която е най-голямата обществено търгувана компания в България и главен състезател в Централна и Югоизточна Европа. Това се споделя в формалната позиция на компанията с централен офис в Прага.
 
„ Еврохолд възнамерява да финансира придобиването и рефинансирането на съществуващи заеми от български компании на ЧЕЗ Груп частично със лични запаси частично със заеми от водещи международни банки “, показват от ЧЕЗ.
 
Продажбата включва всичките седем български сдружения на ЧЕЗ Груп (ЧЕЗ България, ЧЕЗ Електро България, ЧЕЗ Разпределение, ЧЕЗ Трейд България, ЧЕЗ ИКТ България, Проект за свободна сила Орешец и Бара Груп).
 
Сделката предстои на утвърждение от Българската комисия за защита на конкуренцията (КЗК) и Българската комисия за енергийно и водно ръководство (КЕВР).
 
Международният арбитраж, който ЧЕЗ предприе против България през юли 2016 година, не е обиден от продажбата и ще продължи да се поддържа от ЧЕЗ.

 
ЧЕЗ навлезе на българския пазар през 2004 година, като закупи две трети дял в три дистрибуторски компании. През 2007 година разпределението е отделено от електроснабдяването („ обособяване “) и е основана ЧЕЗ Разпределение България АД. В момента ЧЕЗ Разпределение доставя електрическа енергия на почти 3 милиона клиенти. През 2018 година ЧЕЗ Електро България и ЧЕЗ Трейд България продадоха 10.5 TWh електрическа енергия на крайни клиенти.
 
Еврохолд България АД е главен състезател в Централна, Източна и Югоизточна Европа и някои страни от някогашния Съветски съюз. В същото време Еврохолд е най-голямата обществено търгувана компания в България и акциите й се търгуват на Българската и Варшавската фондови тържища. Дъщерните сдружения на Еврохолд са дейни в застраховането, лизинга, продажбите на коли, ръководството на активи и капиталовите услуги в 12 европейски страни. Еврохолд има Euroins Insurance Group (EIG), която оперира на европейските пазари и има дъщерни сдружения в България, Румъния, Северна Македония, Украйна, Грузия, Беларус и Чехия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР