„ЧЕЗ Електро България“ АД напомня на клиентите да продължават да

...
„ЧЕЗ Електро България“ АД напомня на клиентите да продължават да
Коментари Харесай

ЧЕЗ Електро препоръчва разумно потребление на електроенергия през пролетните месеци


„ ЧЕЗ Електро България “ АД припомня на клиентите да не престават да наблюдават и интензивно да управляват потреблението на електрическа енергия в домовете си и през пролетния сезон. Традиционно през по-топлите пролетни месеци потреблението на електрическа енергия понижава сензитивно спрямо потреблението през зимата, когато близо половината от употребяваната електрическа енергия е за отопление на дома.

Около 6-10% от всяка сметка за електрическа енергия на едно домакинство са за осветяване. Годишната консумация на електрическа енергия за осветяване в дома зависи от броя и типа на осветителните точки, както и от метода на живот. Малки промени в ежедневните привички на семействата могат да имат действителен и измерим резултат върху потреблението и надлежно върху сметките за ток. Модерните технологии разрешават да се пести сила от осветлението в дома без да се нарушава нужният комфорт за осветеност.

Замяната на крушките с енергоспестяващи – да вземем за пример компактни луминисцентни или светодиодни (LED), може да обезпечи до 80% спестовност на сила от осветяване. Една 8W LED крушка осветява колкото общоприета 60W крушка с нажежаема жичка – обезпечава същата светлина, само че с над 80% по-нисък разход на сила. LED крушките са и най-чистият и най-екологичен метод за осветяване. Те не съдържат токсични материали и се рециклират 100%.
Монтирането на таймери, сензори за придвижване или светлинни датчици оказва помощ осветлението да се употребява дейно. Затова е уместно за сервизни пространства. Употребата на реостатни ключове или ключове с дистанционно управление, потреблението на локално осветяване, както и изключване на осветлението при излизане от съответното помещение, са измежду ограниченията, които способстват за понижаване на разноските, а не на осветлението. Децата също би трябвало да се научат да бъдат виновни към рационалното потребление на електрическата енергия за осветяване.

Всяка стая има характерно предопределение и осветлението би трябвало да се съобрази с него. Добре е да се употребяват няколко осветителни тела в едно пространства, с цел да се реализира друга функционалност и улеснение.

При закупуване на осветителни тела е належащо да се обръща особено внимание на етикета за енергийна успеваемост – изборът на допустимо по-висок клас обезпечава и по-голяма изгодност на потреблението. Спестената сила и по-дългият живот на осветителното тяло ще изплатят дейно инвестицията. Животът на една енергийно ефикасна крушка клас А е над 10 000 часа – 10 пъти повече от живота на елементарната, което прави нейната енергийна успеваемост още по-висока в дълготраен проект.

Възползването от дневната светлина, постоянното разчистване на прозорците, неналичието на мебели пред тях, боядисването в по-светли тонове на стените и таваните на пространствата, върху които пада директна слънчева светлина, поддържането на чистотата на крушките и осветителните тела, са действия, които не изискват изключително изпитание, само че покачват успеваемостта и опциите за рационално ползване на електрическата енергия.

Интересни обстоятелства и други практични препоръки за икономисване на сила в дома са оповестени на корпоративния уеб страница www.cez.bg, в раздел „ За клиента “, секция „ Енергийна успеваемост “ и във фейсбук-профила на „ ЧЕЗ Електро България “ АД на @cezelectrobg.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР