Четворната управляваща коалиция се събира тази вечер на извънреден съвет

...
Четворната управляваща коалиция се събира тази вечер на извънреден съвет
Коментари Харесай

Управляващата коалиция се събира, за да обсъди Северна Македония

Четворната ръководеща коалиция се събира довечера на ексклузивен съвет по искане на премиера Кирил Петков. Основната тематика, която ще бъде разисквана в границите на срещата, са връзките с Република Северна Македония.

На срещата се чака министър председателят да изясни претекстовете си за свикването на нов Консултативен съвет по националната сигурност (КСНС) по тематиката и да показа постигнатото дотук в разговора със Скопие.

Депутатът от " ИТН " Станислав Балабанов сподели пред публицисти, че от партията ще отидат на съдружния съвет въпреки позицията на България във връзка с Скопие да е ясно изразена. Според него няма потребност от привикване на нов КСНС по тематиката, тъй като София е ясна в настояванията си.

Заместник-председателят на Народно събрание от Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин каоментира, че все още няма съображение ветово върху Северна Македония да бъде вдигнато, само че дефинира като нужда свикването на нов КСНС.

Миналата седмица министър председателят Петков прикани президента Румен Радев да свика ново съвещание на консултативния съвет. Президентът от своя страна разяснява, че необятен народен консенсус във връзка с Скопие към този момент има и съобщи, че би трябвало персонално да беседва с премиера преди да предприеме дейности за нов съвет.

По време на визитата си в Рим и Ватикана на 24 май, Петков уточни, че е нужна среща с всички парламентарно показани партии, с цел да се реализира консенсус по тематиката. По думите му решението за участието на Скопие в Европейски Съюз би трябвало да бъде взето с по-широко единодушие, в това число и това на опозицията.

През 2020 година Републиак Северна Македония получи утвърждение за присъединение към Европейския съюз. България обаче блокира старта на договарянията с аргумента, че Скопие не е спазила елементи от Споразумението за добросъседство и другарство от 2017 година, подписано със София. От тогава насам двете страни водят разговор по въпроса.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР