Четворната коалиция се раздели за кризата в УкрайнаС обща декларация

...
Четворната коалиция се раздели за кризата в УкрайнаС обща декларация
Коментари Харесай

Управляващата коалиция, но без БСП, остро осъдиха действията на Кремъл

Четворната коалиция се раздели за рецесията в Украйна

С обща декларация излязоха през днешния ден депутатите от "Демократична България ", "Продължаваме смяната " и "Има подобен народ ", в която остро осъдиха акта на признаването на отделилите се райони. Българска социалистическа партия, която е четвъртата групировка в ръководещата коалиция, разгласява лична позиция, която беше надалеч по-неутрална. А от ГЕРБ разкритикуваха ръководещите за закъснелия диалог. "Възраждане " пък показаха подозрение, че ще се стигне до обща декларация, тъй като те самите няма да поддържат такава, съобщи вестник

"Остро осъждаме решението на съветския президент Владимир Путин да признае самообявилите се за самостоятелни страни области в Изночна Украйна. Това е жестоко нарушаване на интернационалното право и Минските съглашения ", сподели съпредседателят на Демократична България Христо Иванов от парламентарната естрада. Той прочете общата декларация на Политическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ.

Иванов акцентира, че с утвърждението на договорите с Донецк и Луганск съветският президент Владимир Путин слага под подозрение самото битие на Украйна като самостоятелна страна. "Ще работим в границите на Европейския съюз и НАТО за изрично налагане на правилата на интернационалното право и ще подкрепим плануваните наказания на Европейския Съюз по отношение на Русия в съгласуваност със Съединени американски щати и Англия ", съобщи той. В декларацията се споделя още, че по виновност на Русия дипломатическите подходи за решение на рецесията са намалели фрапантно. "Изразяваме цялостната си поддръжка за европейската вероятност на Украйна. Ще внесем план за декларация от името на Парламента в седващите дни ", съобщи Христо Иванов.

От Българска социалистическа партия не показаха декларацията си от парламентарната естрада, а единствено онлайн. В тяхното изказване липсва и изрично наказание на съветските дейности. "Признаването на Донецка и Луганска национални републики от страна на Руската федерация може да се преглежда като нарушаване на интернационалното право. С тази стъпка опълчването в региона навлиза в нова, непредвидима фаза ", споделят социалистите. И допълват, че "времето на дипломацията не е изчерпано и чакаме всички страни да се въздържат от военна ескалация и да влагат старания за реализиране на трайни взаимноприемливи решения ". Партията прикани за договаряния под егидата на Организация на обединените нации, "които да стартират действителен развой за орегулиране на спора в сходство с правилата на интернационалното право ".

Даниел Митов от ГЕРБ остро разкритикува ръководещите за закъснялата реакция и за неналичието на изясненост в позицията на Българска социалистическа партия. "Колко часа ви трябваха, с цел да съберете храброст да стартираме някакъв диалог по тази тематика ", попита иронично той. "Витиеватите приказки от вида на "руското признание на Донецката и Луганската републики за самостоятелни може и да се смята за нарушаване на интернационалното право " са неприемливи ", сподели той. Според него българският парламент би трябвало да излезе с "ясна и безапелационна позиция и нерешителните изяви на хората, представляващи българската страна, не трябва да ни затруднява да заемем ясна и безапелационна позиция ".

Иначе декларацията на ГЕРБ-СДС не се разграничава значително от тази на ръководещите - тя също осъжда грубото нарушаване на интернационалното право от страна на Русия и сериозното посягане върху териториалната целокупност на Украйна. Сред предложенията на ГЕРБ-СДС са България да обмисли помощ за Украйна и да вкара омекотен режим за вноса на украиснски артикули.

"Възраждане " споделиха, че няма да поддържат декларация от името на Парламента, която не е в благозвучие с българските национални ползи. "Нашата декларация е много по-различна по дух. Ние също осъждаме нарушаването на Минските съглашения, само че и осъждаме нарушаването на тези съглашения от страна на Украйна ", съобщи водачът на "Възраждане " Костадин Костадинов. Според него изказванията на минстър-председателя Кирил Петков и министъра на външните работи Теодора Генчовска по отношение на признаването на Донецката и Луганската републики поддържат напълно американската позиция и украинската позиция, само че не споделят в посока отбрана на правата на българите в тези размирни региони.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР