Четвъртокласниците от ОУ "Христо Ботев в Мездра присъстваха на нетрадиционен

...
Четвъртокласниците от ОУ "Христо Ботев в Мездра присъстваха на нетрадиционен
Коментари Харесай

Урок за Деня на родилната помощ в мездренската библиотека

Четвъртокласниците от ОУ "Христо Ботев в Мездра участваха на нетрадиционен урок в библиотеката. Урокът бе отдаден на Деня на родилната помощ. Библиотекарят в детски отдел Димитрина Иванова поздрави децата и гостите и символиката на деня и изясни на децата за какво би трябвало да почитаме бабите- дамите, които първи поемат живота в своите ръце.
Специален посетител на урока бе акушерката Цецка Йорданова, която описа на децата за специалността си:
"Всичко което аз знам и мога, съм го придобила в МБАЛ Мездра, където дълги години работих със страхотни експерти.... Може би доста от вас не знаят какво е тъкмо акушерка. Много е мъчно накратко да се опише тази специалност. От както свят светува, до раждащата жена стои друга жена неразделно, преживявайки нейните болки и наслади. Жената, която оказва помощ за раждането, в предишното се е казвала дамата която бабува без значение на какъв брой години е, не е наложително да е остаряла баба. Сега тази специалност се практикува от акушерки. "
Цецка Йорданова описа и за това- какъв брой е значим екипът, който прави раждането:
"Единствено и там мога да кажа, че екипите са стоманени. Всеки разчита на другия, не може някой да капризничи...Тогава, когато влиза една жена да ражда, тогава всеки един от тези хора- акушерки, акушер-гинеколози, педиатри, санитарки, всеки си знае работата, всяка ръка знае какво да пипне и по какъв начин да го направи, с цел да може всичко да бъде наред. "
Децата гледаха филм за основаването на плода до неговото раждане, след което пресъздадоха националната традиция на бабуването.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР