Четвъртокласниците имат по-добри познания по български език и литература (БЕЛ)

...
Четвъртокласниците имат по-добри познания по български език и литература (БЕЛ)
Коментари Харесай

Ето кои четвъртокласници са с най-високи резултати в страната на НВО

Четвъртокласниците имат по-добри знания по български език и литература (БЕЛ) в сравнение с по математика, написа SmolyanInfo.com.

Това демонстрират резултатите от тазгодишното Национално външно оценяване по двата предмета, заяви МОН.

Резултатите от изпитите в края на IV клас можете да видите 

Няма съществени разбърквания сред подредбата на районите по резултати по отношение на миналата година. С най-голям брой точки още веднъж са Смолян и София-град. В другия край е Сливен.

По БЕЛ учениците от Смолян ска област са постигнали приблизително 79,27 точки, изпреварвайки София.

По математика междинният резултат на смолянските четвъртокласници е под 67 точки, нареждайки се на второ място след софиянци.

По скалата за преобразяване на точките в оценки (виж в края на текста) това значи „ доста добър “ по български език и литература и по математика.

Общият резултат е относително висок. Той удостоверява наблюденията от интернационалните проучвания PIRLS и TIMMS, че българските четвъртокласници се оправят над междинното ниво в съпоставяне със своите връстници в други страни.

Добро усещане прави също наклонността повече възпитаници да имат цялостен брой точки на отворените въпроси в сравнение с затворените. Това демонстрира прогрес при най-важните умения – да мислят, да вземат решение задания, да четат и основават текст.

Върху резултата се отразяват и някои промени в самите проби за националното външно оценяване – с всяка последваща година те изискват от ден на ден мислене, предвидливост, справяне с на практика обстановки, умеене за транспорт на наученото в нов подтекст. Това допуска повече старания и неизменност при усвояването на материала.

Резултатите от изпитите потвърждават за следващ път, че по математика учениците се оправят най-трудно с геометрията, пространственото мислене и практическо използване на наученото в действителни обстановки.

От тази година Министерството на образованието и науката вкарва единна канара за преобразяване на броя точки в оценки по шестобалната система. Тя ще важи както за националното външно оценяване в IV клас, по този начин и за държавните зрелостни изпити. „ Среден (3) “ се получава при реализирани 30% от оптималния брой точки. Съпоставимостта на резултатите сред обособените випуски се прави през броя точки.
Слаб до 29 т. Среден 30 т. – 40,5 т. Добър 41 т. – 62 т. Мн. добър 62,5 т. – 83,5 т. Отличен 84 т. – 100 т.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР