Четвърто огнище на птичи грип е констатирано за по-малко от

...
Четвърто огнище на птичи грип е констатирано за по-малко от
Коментари Харесай

Птичи грип пламна във ферма за патици в с. Чоба

Четвърто огнище на птичи грип е установено за по-малко от два месеца в Пловдивска област. След селата Трилистник, Богданица и Манолско Конаре, където болестта бе намерено във ферми с кокошки носачки, както и в заден двор, в този момент е пламнала плантация за патици в с. Чоба.

Информацията за това не е оповестена публично от Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/. Иначе с ровене в уеб страницата на контролния орган може да се види заповедта на изпълнителния шеф доктор Дамян Илиев - №РД11-2319//16.11.2018 година, с която е оповестено първичното огнище на Инфлуенца по птиците в с. Чоба и ограниченията, които предстоят да се вземат.

Местният началник на организацията по храните доктор Камен Янков заяви, че е проведено изтребване на близо 2000 пернати. Според заповедта труповете ще бъдат унищожени под формален контрол и по метод, който да не позволява разпространяването на заболяването. Собствениците на убитите птици ще бъдат обезщетени.

Определена е 3- км защитна зона към засегнатия обект и 10-км наблюдаваща зона. Тя включва следните села в община Брезово - Зелениково, Драганово Отец Кирилово, Раковски, Болярино и Тюркмен, както и няколко села от граничната община Братя Даскалови, област Стара Загора - Православ, Верен, Гранит, Малък дол, Голям дол, Марково, Медово и Колю Мариново.

В двете зони е неразрешена търговията с птици, яйца за разплод и месо. Забрана има и за осъществяване на пазари и изложения на птици. Предстои да се извърши броене и ежеседмични клинични прегледи на птиците в околните обитаеми места. Специално в с. Чоба ще се вземат проби за лабораторно проучване от всички обекти и халета, обитаеми с птици. Заповедта засяга също и прецизен обзор преди и след кръвопролитие на птиците.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР