Четвърти протест се проведе днес в Чепеларе с блокиране на

...
Четвърти протест се проведе днес в Чепеларе с блокиране на
Коментари Харесай

Четвърти протест в Чепеларе с блокиране на пътя Смолян - Пловдив

Четвърти митинг се организира през днешния ден в Чепеларе с блокиране на придвижването. Жители на родопския град упорстват пред управляващите районната прокуратура в града да си остане.
" Докато не бъдем чути и взетото решение ревизирано, протестните дейности няма да спрат, а в противен случай - ще бъдат провеждани всякога с по-голяма времева дълготрайност, при което ще бъде блокирана естествената връзка с област Смолян. Планираме провеждането на митинги и пред постройката на Европейската комисия в Брюксел посредством изпращане на делегация от протестиращи ", съобщи ръководителят на инициативния комитет адв. Тонка Динчева.

Динчева акцентира, че митингите ще продължат и след Нова година, до момента в който не бъде изпълнено настояването им за независима районна прокуратура в Чепеларе.
По думите й сега няма нормативни гаранции, че териториалното поделение, което дават обещание от страната на Висш съдебен съвет да действа в същия размер на пълномощия и работа като на Районната прокуратура, го няма написано в нормативната уредба.
„ Ние не имаме вяра на обещания, ние имаме вяра единствено на нормативната уредба, тъй като това превръщане води към закриване изцяло на прокуратурата и към закриване на община Чепеларе “, е безапелационна тя.

За два часа през днешния ден поданици на Чепеларе блокираха пътя Смолян-Пловдив, а от двете страни се образуваха километрични опашки.
Хората издигнаха плакати с надписи: " Висш съдебен съвет, желаеме си прокуратурата ", " След прокуратурата какво следва, господа ", „ Като не ни чувате, в този момент ще ни гледате “ и други
Според решението на Висш съдебен съвет в преобразуваните структури прокурорите ще извършват в цялостен размер отговорностите си – да вземат участие в правосъдни съвещания, да дават наряди и да одобряват жители. С това по никакъв метод правоприлагането в посочените обитаеми места няма да бъде нарушено, а ефикасното осъществяване на работата на прокуратурата ще бъде обезпечено посредством съответно систематизиране на натовареността и оптимално потребление на ресурсите, се сочи в мнение на Главна прокуратура.
Чепеларци обаче не имат вяра на обещанието, че структурите ще извършват в цялостен размер отговорностите си. Те са уверени, че това решение е нестимулирано и несъобразено с редица значими фактори – географски, демографски, стопански, обществени и други.
Те се гневят и поради това, че не са съобразени условията, авансово заложени като критерии при закриването на прокуратури – да не се закриват структури покрай огромни курорти и до границата, а Чепеларе дава отговор на двата критерия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР