Четвърти ден продължава гасенето на пожара над село Хвойна, Смолянско.

...
Четвърти ден продължава гасенето на пожара над село Хвойна, Смолянско.
Коментари Харесай

Красимир Димитров: Пожарът в Хвойна е причинен от човешка небрежност

Четвърти ден продължава гасенето на пожара над село Хвойна, Смолянско. Пожарът е породен от човешка немарливост. Това сподели в предаването " Денят на фокус "  на Радио " Фокус "  Красимир Димитров – шеф на Дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита " към Столична община.

" На 29-ти вечерта по искане на основен комисар Джартов и със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова отпътуваха 5 доброволци от нашето непринудено формирование дружно с техния началник. От нашата дирекция също изпратихме 3 екипа да се включат в гасенето. Аз персонално бях на място ", добави той. 

Пожарът е на огромен фронт, описа още Красимир Димитров: " Важното е положителната организация от страна на пожарната и горското стопанство в Смолян е ограничението на пожара към село Хвойна, което се реализира. В гасенето участваха два хеликоптера, които поливаха вода непрекъснато. Днес също имаме чиновници от " Аварийна помощ и предварителна защита “, които сега се включват в гасенето на пожара. Идеята е да предпазим и запазим разпространяването в горския масив на този огромен пожар ".

Огънят е обхванал 1 500 дка повърхност по последни данни, показа още Красимир Димитров: " С шефа на " Оперативни действия " на Главната дирекция господин Баров бяхме там, огледахме местата. Той е на място, управлява силите и средствата, които са там. Така че аз мисля, че ще се овладее пожарът и няма да се трансферира от другата страна ".

По думите му аргументите за пожара към момента се обясняват. " Данни и статистика персонално аз нямам. Това е работа на ГДПБЗН да си извади заключения за пожара, какъв брой хектара са и какви са аргументите. Повечето пожари, на които аз съм бил и съм взел участие, както и на територията на София, това е човешка немарливост: запалени гуми, запалени шубраци, хвърлени фасове, едни барбекюта се вършат и тук в парк " Витоша ", които са неуместно място, не е позволено ", сподели още Димитров.

" Не се преценяват хората, когато палят огъня със силата напразно, с заплахите, с Жълтия код, който е предизвестие. Постоянно и вие, медиите, обяснявате какви са заплахите, пожароопасен сезон, че би трябвало да се преустановят някои действия, само че отново споделям, това е породено от човешка немарливост ", заключи шефът на Дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита " към Столичната община.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР