Четвърти ден поред софиянци дишат опасно замърсен с фини прахови

...
Четвърти ден поред софиянци дишат опасно замърсен с фини прахови
Коментари Харесай

София четвърти ден е под похлупак от опасно мръсен въздух

Четвърти ден подред софиянци дишат рисково нечист с фини прахови частици въздух, тежък смог има и други градове от страната, демонстрират данните в действително време, подавани от нашата екоагенция и отразявани в действително време от края на предходната година европейската карта за замърсяването на въздуха.

Тревожни са и данните на уеб страницата на Изпълнителната организация по околна среда, която демонстрира превишенията с фини пархови частици в страната за предходния ден.

В момента въздухът в столицата ни е " доста неприятен " ( " very poor " ), което е най-високата степен в скалата от пет равнища на Европейската карта. В редица други точки, където се мери въздухът в страната, са с " неприятен " въздух (poor).

В понеделник (7 януари) запрашавнето в София е било няколко пъти над допустимата норма. Причина за превишенията на средноденонощната норма за ФПЧ10 – 50 mg/m3, е всеобщо потребление на твърдо гориво в битовия I публичния бранш и излъчвания от автомобилния превоз, съчетано с неподходящи метеорологични условия, показват от Изпълнителна агенция по околна среда.

Най-тежка е обстановката в кварталите Надежда и Хиподрума, където замърсяването с прахуляк е през вчерашния ден е скочило три пъти над допустимото, в Павлово – над два пъти и половина. Над два пъти и от допустимото е било замърсяването в Плевен, Пловдив и Горна Оряховица, към два пъти – в Бургас и Видин, а в редица други градове казусът е сериозен (поне веднъж над допустимата норма). На уеб страницата на столична община разгласяват данни за запрашаването по часове в шестте пункта, където има автоматизирани измервателни станции.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (103)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР