Четвърта българска община ще участва в партньорство в рамките на

...
Четвърта българска община ще участва в партньорство в рамките на
Коментари Харесай

Казанлък ще участва в партньорството за културното наследство

Четвърта българска община ще взе участие в партньорство в границите на Градския дневен ред на Европейски Съюз. Това стана ясно след среща на генералните шефове по градските въпроси в Европейски Съюз, която се организира във Виена в границите на австрийското председателство на Съвета на съюза и в която взе участие заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова. Община Казанлък ще взе участие в партньорството за културното завещание.

Зам.-министър Николова осведоми, че генералните шефове са приели съставите на двете нови партньорства в региона на културното завещание и сигурността на обществени места, които бяха утвърдени по време на българското председателство на Европейски Съюз. България взе участие в част от партньорствата посредством обособени общини и Министерството на околната среда и водите. Столична община е съкоординатор дружно с Естония в партньорството за цифров преход. Община Бургас взе участие в партньорството за градска подвижност. Община Габрово е в партньорството за новаторски и виновни публични поръчки. Министерство на околната среда и водите е част от партньорството за адаптиране на климата.

Дебатът за бъдещето на Градския дневен ред на Европейски Съюз след 2020 беше съществена тематика на срещата. Дискутирани бяха развиването на Градския дневен ред и градското развиване в подтекста на идващия програмен интервал, както и осъществяването на Плановете за деяние на 12 партньорства. Беше емфатичен постигнатият прогрес в реализирането на обособените ограничения. Бяха признати и Плановете за деяние на партньорствата, свързани с осъществяването на публичните поръчки и качеството на въздуха.

Зам.-министър Деница Николова сподели, че в този момент би трябвало да се извърши първо оценка на постигнатото в границите на съществуващите партньорства, а създаването на нови - да се обвърже с териториалното измерение.

На съвещанието португалският град Порту бе определен за хазаин на идващия Градски конгрес през 2019 година
Заместник-министър Деница Николова взе участие и в интерактивна полемика сред генералните шефове по териториално доближаване и по градска политика по отношение на бъдещото на териториалните политики и Териториалния дневен ред след 2020 и връзката им с Градския дневен ред на Европейски Съюз. Териториалният дневен ред на Европейски Съюз дефинира рамката за развиване на териториите в Европейски Съюз.
Определянето на курса за бъдещето на териториалните и градски политики на европейско равнище, в това число модела на ръководство и другите механизми за реализиране на забележими резултати, е от главно значение в подтекста на финансовата рамка след 2020. Заместник-министър Николова показа пред участниците, че е извънредно значимо Териториалния дневен ред да е по-практически насочен, да се търсят дружно на практика решения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР