Четвърт век от възстановяването на институциятаУчредиха награда “Проф. Кино Лазаров”Над

...
Четвърт век от възстановяването на институциятаУчредиха награда “Проф. Кино Лазаров”Над
Коментари Харесай

320 000 дела гледал ВАС за 25 години

Четвърт век от възобновяване на институцията
Учредиха премия “Проф. Кино Лазаров”

Над 320 хиляди каузи е образувал и завършил Върховният административен съд (ВАС) от възобновяване си на 1 декември 1996 година до момента. Това оповестиха през днешния ден от институцията във връзка 25 години от възобновяване на нейната работа.

Близо 540 000 са формираните и завършени каузи от 28-те административни съдилища в страната. На системата за административно правосъдие се падат близо 17 % от всички правосъдни актове, постановени у нас.

По случай 25-годишнината през днешния ден бе валидирана пощенска марка. В трите зали на Върховен административен съд се организира церемониален пленум, в който паралелно със настоящия ръководител Георги Чолаков застанаха неговите прародители - тримата някогашни ръководители на Върховен административен съд от възобновяване му до момента - Владислав Славов, Константин Пенчев и Георги Колев. Сред гостите бяха и някогашни административни съдии, членове на Висшия правосъден съвет и представители на академичната общественост.

Пленумът на съдиите одобри единомислещо да бъде учредена премия “Проф. Кино Лазаров” - на името на починалия академик, взел участие и в правенето на сегашната Конституция. Призът ще се връчва на всеки три години за принос в развиването на административното право и развой.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР