Четвърт век измина от смъртта на един от най-дълго управлявалите

...
Четвърт век измина от смъртта на един от най-дълго управлявалите
Коментари Харесай

25 г. без Тодор Живков

Четвърт век измина от гибелта на един от най-дълго управлявалите България мъже Тодор Живков. Той е кмет на София през 1949 година, първи секретар на ръководещата от 1954 година страната Българска комунистическа партия, министър-председател от 1962 година до 1971 година - трети по дълготрайност на престоя си на поста след Станко Тодоров и Бойко Борисов. Живков става ръководител на Държавния съвет на Народна република България, и общоприет секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия от 1971 до 1989 година Свален от партийния си пост на историческия пленум на 10 ноември 1989 година, а от позицията на държавен глава - идната седмица.

Арестуван е в края на януари 1990 година и против него стартира по този начин нареченото Дело №1. По време на процеса той е упрекнат, че с негов автограф са продавани без ред жилища и коли на известни деятели на изкуството и културата като акад. Людмил Стайков и Аня Пенчева, както и че е получавал пари за представителни разноски, каквито и сега вземат заемащите висши държавни длъжности. При днешните министри обаче, за разлика от тогавашните, парите за това са неограничени и някои харчат месечно повече от една своя заплата.

Преди гибелта си той съумява да отхвърли правосъдно обвиняванията.

Тодор Живков е татко на ръководителя на Комитета за просвета от 1974 година до гибелта си и член на Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия Людмила Живкова - основала НДК, НГДЕК, НУКК в Горна баня, Галерията за чужедстранно изкуство, Асамблеята и монумента Знаме на мира, Международните писателски срещи, създател на концепцията за честване на 1300 години България, за реставрациите на главните църкви и манастири в България, показала тракийските съкровища на света и отворила българското обучение, просвета и просвета от комунистическия застой към актуалните трендове оттатък желязната завеса. Бащата я губи в навечерието на своя 70-и рожден ден. Както към 60-годишнината му този свят е напуснала неговата брачна половинка доктор Мара Малеева, сестра на акад. Атанас Малеев.

Втори шурей на Тодор Живков е Иван Славков - именит шеф на Българска национална телевизия от 1972 до 1982 година, който от 1983 година до 2004 година е началник на Българския олимпийски комитет, а след оправдаването си, последвало дело след свалянето на тъста му, е и ръководител на Българския футболен съюз. Неговата кариера е прекъсната след скандално предаване с нерегламентиран запис на Славков на предаването на Панорама на Военновъздушни сили, озаглавено Да купиш игрите. По ирони на ориста, точно Славков е индивидът, пуснал Панорама по Българска национална телевизия, както и всички други легандарни стратегии - от Всяка неделя до Мелодия на годината.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР