Четирийсет български пожарникари с осем специализирани автомобила и техника участват

...
Четирийсет български пожарникари с осем специализирани автомобила и техника участват
Коментари Харесай

Български пожарникари отиват в Румъния, ще участват в учение

Четирийсет български пожарникари с осем профилирани автомобила и техника вземат участие следобяд в интернационално практическо обучение за деяние при тежко земетресение.

Това оповестиха от основна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ". В северната ни съседка ще бъде проиграна следната изключителна обстановка - при земетресение с магнитуд 7,5 по скалата на Рихтер, записано в региона на Вранча, в Букурещ са разрушени стотици здания, починали са повече от 400 души, хиляди са затрупани, незнаен брой се търсят. По Механизма за гражданска отбрана на Европейския съюз в националния ни център е получено искане от Румъния с молба за подпомагане.

По думите на основен комисар Николай Николов, чиновниците са готови авансово за сходен жанр задачи. Никой от огнеборците не е знаел през вчерашния ден, че през днешния ден ще се наложи да пътува за Румъния. Модулът е формиран от чиновници от противопожарните служби от София, Пловдив, Монтана, Велико Търново и Габрово. Ръководител е гл. контрольор Радослав Стефанов - от габровската работа, който е взел участие в няколко сходни учения. " Работим доста интензивно. Благодаря им за бързата реакция ", съобщи Николов.

В учението в Букурещ вземат участие екипи от Унгария, Чехия, както и цялата работа на Румъния за изключителни обстановки.

Николов добави, че България има съглашения с всички прилежащи страни за взаимопомощ при тежки бедствени обстановки, като с две страни те са в стадий на завършване. В основната дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " има образувани и други модули - един от тях е за горски пожари, различен е за работа в инфектирана среда - CBRN, където най-добре готови и оборудвани били русенските чиновници.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР