Четирите управляващи партии се събират на извънреден коалиционен съвет, за

...
Четирите управляващи партии се събират на извънреден коалиционен съвет, за
Коментари Харесай

Коалицията обсъжда изпращането на военна помощ за Украйна

Четирите ръководещи партии се събират на ексклузивен съдружен съвет, с цел да търсят консенсус по тематиката за даване на военна помощ на Украйна.

Премиерът Кирил Петков разгласи за своя цел намирането на консенсус по тематиката, само че към този миг постигането на единодушие наподобява все по-трудно.

" Демократична България " и " ИТН " са твърдо " за " оказване на военна помощ.

Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия преди няколко часа на свое съвещание разгласи, че ще поддържа единствено филантропична помощ за Украйна и няма да изпрати собствен човек в делегацията за Киев, водена от премиера Кирил Петков.

На влизане в постройката на Министерски съвет Станислав Балабанов от Има Такъв Народ дефинира позицията на Българска социалистическа партия като образец за едва държавническо държание и изрази отчаяние, че те няма да посетят Киев дружно с общата делегация, защото задачата е била въпреки всичко на място да реализират такова единодушие.
Никой от другите представители на обединението не влезе през централния вход.
Петков към този момент разгласи, че ще води делегацията в Киев. В нея ще се включат зам.-председателят на ПГ на " Продължаваме промяната " Калоян Икономов и депутатът от Има Такъв Народ Станислав Балабанов. От Демократична България още не са решили кого да изпратят

Днес стана ясно също, че външният министър Теодора Генчовска няма да пътува до Украйна, като се надява на съдружния съвет да се стигне до единодушие за изпращането на военна помощ.

До срещата на водачите на четирите обединения в ръководещата коалиция се стигна, откакто основателят ѝ - съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов разгласи, че анулира поканата си, защото планът за изпращане на военна помощ ще бъде вкаран като точка за гласоподаване в пленарна зала още в първия работен ден на Народното събрание след великденската почивка.

" Тази точка ще влезне в Народното събрание и всяка политическа мощ ще би трябвало да заеме позиция с " да " или " не " – няма да може повече с общи приказки да се минава около тази тематика. Оттам нататък всеки политически състезател ще си реши по какъв начин да работи ", сподели Иванов пред БНР.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР