Четирите работодателски организации – Конфедерация на работодателите и индустриалците в

...
Четирите работодателски организации – Конфедерация на работодателите и индустриалците в
Коментари Харесай

Бизнесът сезира КЗК за картел с цената на тока

Четирите работодателски организации – Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Асоциация на индустриалния капитал, са изпратили сигнал до Комисията за защита на конкуренцията за картел с цената на електрическата енергия.

Това оповестиха работодателите на конференция, на която показаха целите си за 2018 година.

Има няколко търговци на ток, които дружно с двете държавни сдружения, производители на електрическа енергия – Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ и АЕЦ „ Козлодуй “, манипулират пазара на ток, съобщи Цветан Симеонов, ръководител на БТПП. Двете централи продават на енергийната борса минимални количества електрическа енергия, а останалите се продават на шепа търговци, разяснява Кирил Домусчиев, ръководител на КРИБ. Така съзнателно се помпа дефицитът на ток, а предприятията са принудени да купуват електрическа енергия на повишени цени, разясни той. 

На личните платформи на АЕЦ „ Козлодуй “ и Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ цената е 62-67 лева за мегаватчас, а на борсата цената е 78 лв. за мегаватчас. В същото време търговците я купуват на ниската цена от производителя, а я продават по 80-120 лв. за мегаватчас на предприятията, изясни схемата Домусчиев.

Две от работодателските организации – КРИБ и АИКБ, към този момент са взели решение да стачкуват, чака се тази седмица такова да вземат и от БТПП и БСК.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР