Четирите най-големи работодателски организации се обявиха срещу последните предложения за

...
Четирите най-големи работодателски организации се обявиха срещу последните предложения за
Коментари Харесай

М. Попова: Не трябва да се стига до произвол и тълкувателен хаос в наказателното правоприлагане

Четирите най-големи работодателски организации се оповестиха против последните оферти за промени в Наказателния кодекс. Те плануват разширение на обсега на преследването на корупционните закононарушения и върху частния бранш. Бизнесът е безапелационен, че поправките, които Министерството на правораздаването предлага, опонират на Конституцията.

В изявление за предаването „ 12+3 “ Маргарита Попова – вицепрезидент 2012-2017 година, която е и зам.-председател на Българската стопанска камара, разяснява:

Притесненията на работодателите са огромни. Ние спряхме нашето внимание върху няколко параграфа в оферти законопроект – параграфите 1, 4, 6, 7 и 10. Различни са правилата, които работят при отбраната на обществената и частната благосъстоятелност, което е регламентирано и в Конституцията. Държавните парцели и държавната благосъстоятелност се ръководи в полза на обществото, а частната благосъстоятелност е оповестена за неприкосновена. В дейности по ръководство на частната благосъстоятелност важат разпоредбите за независимост на договарянето, за свободно установяване на цени и свободно установяване на избор на сътрудници, стига да са налице взаимно преференциални условия за договарящите страни. При разходването на обществени средства, сключването на контракти се прави по характерни правила и те целят най-ефективно оползотворяване на обществения запас. В частната сфера не е по този начин.

Предлага се нов текст за подкупа в частния бранш, сподели Попова и добави, че съгласно работодателите и сега работи такава наредба и тя към този момент е тествана в правоприлагането и е претърпяла доста инспекции:

Когато в този момент редом стартират да работят една нова и една към този момент тествана наредба, до какво може да докара това – до безпорядък в тълкуването, безпорядък в правоприлагането.

По думите на Маргарита Попова, при предлагането на промените за гонене на корупцията в частния бранш – в няколко текста се употребяват понятия, които не са обяснени:

Какво значи „ активност с публично значение “ или „ комерсиална активност “, които ще се употребяват за задачите на наказателното правосъдие. Когато се употребяват в наказателното право такива понятия, те би трябвало да бъдат обяснени ясно, съответно, тъкмо, тъй като би трябвало да се знае кой и на какво съображение и в какъв размер ще носи наказателна отговорност.

Създават се разпореждания, съгласно които за всяко дисциплинарно нарушаване ще бъде допустимо да се носи наказателна отговорност, акцентира Попова и добави, че от това по-опасно няма.

Изготвили сме нашето малко, само че извънредно доброжелателно мнение до Народното събрание. Разчитаме в правна комисия деликатно да бъдат прегледани нашите опасения и оферти и да се направи по този начин, че да не се стига в наказателното правоприлагане до произвол и тълкувателен безпорядък. Това е най-лошото, което може да предложи една правосъдна система, когато има нееднозначно пояснение и когато се основават предпоставки за корист с право.

В частния бранш най-важна е свободата на стопанската самодейност. Това е парламентарен принцип и по никакъв метод и с никакви средства този главен принцип не може да бъде погазван. 
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР