Четирите най-големи мола в София стават собственост на фондове от

...
Четирите най-големи мола в София стават собственост на фондове от
Коментари Харесай

Столичните молове с нов собсвеник

Четирите най-големи мола в София стават благосъстоятелност на фондове от ЮАР за общо 1,44 милиарда лева Това става факт, откакто фондът от ЮАР " NEPI Rockcastle " разгласи втората си облага в страната - " Paradise Center ". Цената на тази договорка е 252,9 млн. евро. Това е най-високата цена, плащана за неподвижен парцел в България, съобщи  " Капитал daily ".

Същият фонд през август закупи мол " Сердика ", който дружно с офис постройката коства 207 млн. евро. Компанията имаше прелиминарен контракт да придобие и The Mall, само че договорката се разпадна. Впоследствие различен фонд от ЮАР разгласи, че ще го купи - Hyprop Investments, против 156 млн. евро, като се чака купувачът да заплати в допълнение към 20 млн. евро за някогашния хипермаркет Carrefour в комплекса.

Преди дни Комисията за защита на конкуренцията позволи без пазарен разбор договорката.

Към есента на тази година четири разнообразни фонда са договорили шест мола в страната, два от които са отвън София. Според източници от пазара някои от тях, в това число NEPI, са почнали да оглеждат и офис здания.

Масовото нахлуване на фондовете от ЮАР в района стартира преди 1-2 години, само че тази година доближи и България. Причината за интереса е, че тук доходността е висока в съпоставяне със Западна Европа, а в африканската страна инфлацията е доста висока - сред 5 и 10% годишно през последното десетилетие.
Paradise Center е най-големият търговски център в София с 82 хиляди кв. м брутна повърхност за отдаване чартърен. Той отвори през 2013 година, като от фонда означават, че общият брой на посетителите в мола доближава 10 млн. души годишно.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР