Четирите национално представени работодателски организации сезираха в понеделник Комисията за

...
Четирите национално представени работодателски организации сезираха в понеделник Комисията за
Коментари Харесай

Работодатели искат КЗК да разследва топлофикации на Ковачки

Четирите национално показани работодателски организации сезираха в понеделник Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за осъществявани злоупотреби от топлофикационните сдружения, въглищни мощности и търговец на ток от групата към енергийния необут Христо Ковачки на борсата за електрическа енергия и желаят тяхната активност за бъде тествана. Според Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България тези сдружения въздействат на свободното договаряне на свободния пазар, изкупуват силата от производителите, основават след това неестествен недостиг и надуват цените.

Бизнесът показва като забъркани в злоупотребите топлофикациите в Бургас, Перник, Плевен, Русе, Велико Търново, Враца, Сливен и Габрово, въглищните централи " Бобов дол " и " Марица 3 ", брикетната фабрика " Брикел ", както и търговеца за ток " Гранд Енерджи дистрибюшън “, който в това време съставлява на пазара общинската " Топлофикация София ", която на собствен ред е окупирана от фрагменти на компании на Ковачки.

Организациите показват, че съществуването на съгласуваност сред притежателите на индустриални мощности и субекта - търговец на свободния пазар съставлява централизация, която обективно основава условия за манипулиране на пазара.

Отделно от това под контрола на притежателите на индустриалните мощности е и застрахователно сдружение, което издава преди всичко гаранции за борсовата търговия на групата търговци, свързани с производителя, което директно основава конкурентно преимущество. Това събитие подсказва, че е допустимо и закупената сила да не бъде платена и укрепва непазарното преимущество, показва се в сигнала до Комисия за защита на конкуренцията.

Работодателите осведомят, че компаниите " Гранд Енерджи дистрибюшън ", " Юропиън трейд оф енерджи ", " Сага комодитис ", " ТМ Технолоджи ", " Енерджи инвест юръп " - всичките, свързани със субектите – притежатели на индустриалните мощности, са взели участие в извършени тръжни сесии на " Българска самостоятелна енергийна борса " (БНЕБ) от ноември 2018 година до януари 2019 година, когато АЕЦ “Козлодуй “ е предложила електрическа енергия в размер на към 500 МВ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР