Четирите международни летища - София, Пловдив, Варна и Бургас са

...
Четирите международни летища - София, Пловдив, Варна и Бургас са
Коментари Харесай

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

Четирите интернационалните летища - София, Пловдив, Варна и Бургас са подготвени от среднощ на 31 март да работят като част от Шенгенското пространство за свободно придвижване. От тази дата всички идващи пасажери от държави-членки на Шенген, няма да подлежат на паспортна инспекция. Те ще се насочват през обособените изходи и ще минават само инспекция за летищна сигурност. Паспортните инспекции за пасажерите, които пътуват отвън Шенгенското пространство, ще останат.
Остават броени дни до приемането на България в Шенгенското пространство по въздух и вода.
" От 31 март отпадат граничните инспекции за пасажерите, които пътуват по вътрешни полети, което са полети от и до България с страни от Шенгенското пространство. Останалите пасажери ще минават през гранична инспекция.
Ако имаме 4 пасажери - първият, да вземем за пример, за Мюнхен, вторият за Цюрих, третият за Истанбул, а четвъртият за Лондон, то тогава на първите двама ще бъде осъществена инспекция за авиационна сигурност. Те напряко се качват на самолета без гранична инспекция. Важно е да се означи, че те ще би трябвало да носят със себе си документи за идентичност. Другите двама ще преминат през цялата инспекция, както беше и досега ", изясни комисар Аксиния Манчева, шеф на Гранично полицейско ръководство – София пред Българска национална телевизия.
Тя сподели още, че условието за декларация на деца под 18-годишна възраст, които пътуват единствено с един родител или аставник, се резервира, когато детето пътува към трета страна. По вътрешни полети това отпада.
Необходим е разбор на опциите за преобразяване на летище София в хъб за директни и трансферни полети, с цел да се усъвършенства свързаността. Това съобщи през вчерашния ден ръководителят на Асоциацията на българските самолетни компании (АБА) Светослав Станулов на конференция.
Според Станулов сега страната ни е последна точка на политане и на кацане.
" Намираме се на пътя сред Европа и Азия, над нас прелита голям трафик ",  сподели той и означи, че поставената цел от страната би трябвало да се предефинира.
Станулов акцентира, че за тази цел е нужен изчерпателен технико-икономически разбор, защото летище София е базово летище, на което е ситуирана съвсем цялата българска гражданска авиация, самолетни компании, бази за техническо обслужване, учебно-тренировъчни центрове. Той акцентира, че развиването на летището би трябвало да обезпечава достъп до наземната и до въздушната инфраструктура.
По думите му сега летище София няма бърза и директна връзка с националната железопьтна инфраструктура, а гара „ Искър “ е единствено на спирка с метрото от аерогарата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР