Четирите икони, които гостуваха на Третяковската галерия в Москва като

...
Четирите икони, които гостуваха на Третяковската галерия в Москва като
Коментари Харесай

Скъпоценните икони на Несебър се завърнаха в Археологическия музей


Четирите икони, които гостуваха на Третяковската изложба в Москва като част от изложбата "Шедьоври на българското църковно изкуство ", се завърнаха в иконната зала на археологическия музей на Несебър, заяви пресцентърът на общината. Шедьоврите към този момент са по местата си и гостите и жителите на града още веднъж могат да им се възхитят.

Несебърският музей нееднократно е попълвал сбирки от експонати, с които България гостува на разнообразни интернационалните изложения. Това е удостоверение за уникалността на съкровищата, които градът има и с които се гордее.

Съвсем скоро друга икона от 17 век, изобразяваща светеца Свети Димитър на кон, ще напусне музея на Несебър. Специалистите желаят да обследват обекта, защото поставените върху него марки, разкриват по-стари живописни пластове под съществуващото изображение.

Това може напълно да промени датировката на иконата и в случай че се потвърди нова неповторима полезност, по специфична технология горното изображение ще бъде свалено и съхранено, с цел да се разкрие първичния изящен слой.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР