Четириногият приятел се приближава с бавни, царствени, леко поклащащи се

...
Четириногият приятел се приближава с бавни, царствени, леко поклащащи се
Коментари Харесай

Защо котките обичат да си размахват опашката под носа ви

Четириногият другар се доближава с мудни, царствени, леко поклащащи се придвижвания към вас. Отърква нос в бузата ви за привет, след което демонстративно се обръща и си набутва дупето тъкмо под носа ви. Що за маниери?!

Е, в полза на истината, съгласно котешкия етикет това е симптом на доста положителни маниери. Нещо повече – показва почитание, доверие и любов към вас. Следващия път, когато си отдръпнете погнусено лицето, вземете поради обстоятелството, че не всички стопани имат шанса котките им да ги подаряват с тази висша форма на деликатност.

Това необичайно държание се дължи на метода, по който котките поддържат връзка между тях. В котешкия свят демонстрацията на задни елементи с високо вдигната опашка значи: „ Ето ме, позволявам ти да ме подушиш! ”.

Обонянието е може би най-важното осезание за животните. Много по-важно, в сравнение с е за хората. Котката ще си маркира територията посредством миризмата. Същата тя пък дава на други котки информация за своя собственик. Ако наблюдавате какво става, когато две котки се срещнат, ще видите, че първото, което вършат, е да се подушат. Ще стартират от челото, бузите – всичко, което не изисква превръщане с тил. Не се знае какво може да те сполети с извърнат тил, тъй че такова нещо се прави единствено пред някого, на който имаш доверие. Първият симптом на извоюваното доверие е вдигнатата опашка, което е очевиден другарски жест. Ако доверието е взаимно, котката насреща ще направи същото, последвано от взаимно обоняние.

Това държание е равнозначно на прегръдка в човешкия свят. Хората също не прегръщат всеки срещнат, нали – единствено тези, на които се доверяват и на които симпатизират. Ако ви се е случвало да ви се метне на врата човек, с който неотдавна сте се срещнали, сигурно сте се почувствали неловко. Дори да запазите хладнокръвие, най-вероятно вътрешно ще си пожелаете в никакъв случай повече да не попадате в сходна неловка обстановка. Е, при котките е същото.

Обръщането на дупето към друго животно слага котката в уязвима позиция, тъй като не може да се отбрани. Следователно изпитва доверие и благосклонност. Тя влага същото и в държанието си към хората. Ако пухкавият ви другар обича да си навира задните елементи в лицето ви, би трябвало да се чувствате поласкани и в действителност специфични. По този метод в действителност ви споделя: „ Харесвам те. Доверявам ти се. Обичам те! ”

Цветелина Велчева по материали от pet-happy.com

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР