Четиринадесетото издание на Фестивала на античното наследство Орел на Дунава“

...
Четиринадесетото издание на Фестивала на античното наследство Орел на Дунава“
Коментари Харесай

Младоженци сключват брак на сватбена церемония в древноримски стил

Четиринадесетото издание на Фестивала на античното завещание „ Орел на Дунава “ ще се организира от 8-ми до 10 юни и в него ще включат над 220 реенактори от Италия, Украйна, Румъния и България. Сред групите, декларирали присъединяване в ХIV Фестивал най-влиятелен е съставът за антични исторически възстановки в Европа, Gruppo Storico Romano от Рим, Италия, атрактивните румънски групи за възстановки Garda Apulum-Legio XIII Gemina, Асоциация „ Danais ”, Historia Renascita.

Виртуозните ездачи от „ Багатур ” и Уникалното огнено шоу на Oгненa група „ Феникс ” от Козлодуй и тази година ще застанат до домакините – свищовските реенактори от „ Първи Италийски легион ”, с цел да показват най-хубавото от българските възстановки на свищовска сцена.

За пръв път ще бъде показан древен северен фолклор на викингите: Бурдоны Черна (Украйна). В програмата са заложени както одобрени събития като огромната борба на римляни и варвари с 200 участници-реенактори, антични танци на Nimfele Dace, демонстрации по виртуозна конна езда, церемониал по улиците на Свищов, по този начин и новости.
 plakat_2018-print
На сцената на Нове се чака известният кулинарен специалист Майстор – готвач Лео Бианки да показа Походната кухня на Лео и да журира кулинарната борба сред участващите исторически групи, което ще приключи с всеобща дегустация от публиката. За първи път във фестивала онлайн – римска сватбена гала за действителна сватбена двойка с присъединяване на реенактори от няколко страни.

Част от събитията, планувани за първия фестивален ден-8 юни, ще бъдат на територията на Стопанска академия. В зала „ Булстрад ” ще се организира симпозиум „ Древното завещание и опазването му в България ” и обществена лекция на доцент д.и.н. Николай Овчаров, а в Академичния музей ще бъде проведен Ден на отворените порти.

Организатори на събитието са Община Свищов, Историческият музей и Съветът по туризъм в крайдунавския град. По време на фестивала, кметът на Свищов Генчо Генчев ще връчи обичайна премия “Орел на Дунава”. Лауреат на Златния орел за запазване на културно-историческото завещание е един от най-популярните български историци и археолози Доц. д.и.н. Николай Овчаров. Лауреат на Златния орел за разпространение на българската просвета е Н. Пр. Камило Цуколи, дипломат на Суверенния медал на Малта в България.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР