Четиринадесет европейски страни дадоха съгласието си за създаването на механизъм

...
Четиринадесет европейски страни дадоха съгласието си за създаването на механизъм
Коментари Харесай

Страни от ЕС договориха "механизъм за солидарност" за разпределяне на мигранти

Четиринадесет европейски страни дадоха единодушието си за основаването на " механизъм за взаимност ", целящ разпределянето на избавени в Средиземно море мигранти. Това заяви френският президент Еманюел Макрон, представен от " Франс прес " и Българска телеграфна агенция.

" По принцип на този стадий 14 страни членки са дали единодушието си за френско-германския документ. Осем от тези 14 са подхванали дейни дейности по присъединяване си ", съобщи Макрон след среща с Върховния комисар за бежанците на Организация на обединените нации Филипо Гранди и Карвальо Ферейра Виторино, шеф на Международната организация по миграция. Срещата се състоя във френското президентство.

Осемте " дейни " страни са Франция, Германия, Ирландия, Люксембург, Литва, Португалия, Хърватия и Финландия, заяви президентството, без да прецизира имената на другите шест.

Макрон не даде детайлности, само че сподели, че новата самодейност ще бъде " бърза " и " автоматизирана ", показва " Ройтерс ".

Споразумението беше подписано през вчерашния ден сутринта на работна среща за миграцията в Средиземно море, която се организира в Париж. Присъстваха представители на всички европейски страни. Целта на тази среща беше, съгласно осведомен източник, през септември в Малта да бъде подписано съглашение за механизъм, допускащ по-голяма успеваемост и по-хуманно отношение при идването на мигранти през Средиземно море. Очаква се то да бъде подписано от сред 12 и 15 страни.

Подканвани от Париж и Берлин, министрите са решили да сключат съюз от непринудено участващи страни, които редовно ще си разпределят избавените мигранти без мъчителни договаряния след всяко избавяне. Механизмът планува търсещите леговище да бъдат разпределяни допустимо най-бързо, като в подмяна Италия и Малта ще отворят пристанищата си.

" Консолидирахме механизма за систематизиране в кратковременен проект, само че желаеме да стигнем по-далеч ", съобщи Макрон.

Френското президентство заяви, че се планува и ускорение на връщането на мигранти, които нямат право на леговище. Това обаче е комплицирана задача, защото изисква съдействието на страните.

Макрон изрази вяра, че всички страни членки ще се включат в механизма, като още веднъж го свърза с разпределянето на част от структурните фондове на Европейски Съюз. Той няма да се съгласи с разпределяне на средства за страни, които отхвърлят да споделят бремето, показва Би Би Си.

От страна на Италия оценката е, че на срещата в Париж не се е стигнало до изработването на обща линия, оповестяват държавни източници. Вътрешният министър Матео Салвини не взе присъединяване в диалозите. Миналата седмица в " Туитър " той написа, че " Италия не приема заповеди " и добави, че в случай че Макрон желае да разисква мигрантския въпрос, би трябвало да отиде в Рим.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР