Четиринадесет души, сред които и един от заместник-директорите на Централния

...
Четиринадесет души, сред които и един от заместник-директорите на Централния
Коментари Харесай

Дисциплинарка за 14 души заради бягството от затвора

Четиринадесет души, измежду които и един от заместник-директорите на Централния софийски затвор, ще са обект на дисциплинарна инспекция поради бягството на двамата рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев при започване на април. До два месеца ще стане ясно дали ще има санкции, заяви заместник-правосъдният министър Николай Проданов в петък пред БНР.

По-късно заключенията от отчета на особено основаната работна група бяха показани пред публицисти. Според данните към момента няма изясненост кой е внесъл оръжието, употребявано от Пелов по време на бягството, както и дали измежду работещите в пандиза има някой, който му е съдействал.

Резултатите от инспекцията след двойното бягство набелязват единствено, че има недостатъци в дейностите на надзирателите, които са били на работа в деня на случая. Освен това обискът на персоналните движимости, а и на самите пандизчии, не е изработен задоволително обширно, демонстрират резултатите от инспекцията.

" Документът показва механизма, по който е осъществено бягството – т.е. какви са поредните крачки на двамата нарушители, тъй че от спалното помещение най-сетне да се озоват на независимост. И несъмнено, е съсредоточен и върху минусите в организацията и върху човешките неточности, които са способствали за това бягство ", сподели Проданов, като призна, че има неточности от страна на надзорно-охранителния състав.

" Правила има, мисля, премного – на всеки един пост да вземем за пример в пандиза има една специфична директива, в която е казано какви са правата и отговорностите на съответния постови надзорник./.../ Вероятно част от тези отговорности обаче не са изпълнени. Някои от тях може би не са изпълнени както би трябвало и тук можем да създадем връзка може би с неналичието на опит нашите чиновници, може би и с проблеми в тяхната подготовка ", добави той.

Проданов посочи, че става въпрос за младежи, които са били на промяна в пандиза по време на бягството.

" В отчета са посочени съответни имена на чиновници, които съгласно комисията са позволили неточности в своята работа. Комисията излиза с предложение по отношение на тези наши чиновници да се заведат дисциплинарни производства. Аз мисля, че не трябва да вършим обществени към момента техните имена. Нека да се заведат дисциплинарните производства, дано да се види съответно кой какво е правил и какво не е правил – т.е. деяние – безучастие и когато се стигне до някакъв завършек на дисциплинарните производства, тогава бихме могли да оповестим и съответните имена ", сподели още зам.-министърът.

" Огнестрелното оръжие е проникнало, несъмнено, извън... по някакъв канал и за прочут интервал от време то е било някъде укривано. В последния миг – т.е. в деня на бягството, то е било в спалното помещение ", описа Проданов.

За употребяваното при бягството хладно оръжие разновидностите са още по-многобройни, тъй като такова може и да се създаде и ние досега не сме наясно дали това е заводски нож или самоделка, сподели той. " Но това не е толкоз значимо, значимо е по какъв начин е могло огнестрелно оръжие да попадне в ръцете на нарушител, в случай че нашите надзиратели носят службата в пандиза освен без оръжие, само че те нямат у себе си белезници, нямат и палки, в действителност нямат нищо ", разяснява Проданов.

Той изясни още, че в множеството страни по света огнестрелно оръжие вътре на територията на пандизите не се носи. " Тъй като съотношението сред пандизчиите и надзирателите във всеки затвор е в интерес на пандизчиите, несъмнено – т.е. може да се стигне до обстановка, при която по чисто физически път неколцина пандизчии да атакуван надзорник, да му вземат оръжието и по този метод да се въоръжат. По различен метод стои въпросът с помощните средства. Аз и до момента си мисля, че не би било зле нашите чиновници на територията на пандиза да имат и белезници в себе си, да имат и палки, и да ги носят непрекъснато. Тук обаче има съображения, свързани с достолепието, с достойнството на лишените от независимост. А що се отнася до някои по-усъвършенствани помощни средства, там главният проблем е тяхната висока цена – по този начин нареченият " тейзър " коства 4000 лв. дружно с нужните допълнения. Към сегашния миг се оказва, че има по едно такова оръжие във всеки един от 12-те пандиза у нас ", описа още Плоданов.

Заместник-министърът сподели още, че в по-голямата част от Централния затвор има видеонаблюдение, като има и места, като килиите, където такова наблюдаване няма.

" Не би трябвало да изпадаме в подобен механически фундаментализъм, тъй като ролята на техниката е ненапълно – в случай че го няма човешкият фактор, техниката си остава една купчина желязо ", счита той.

Очаквайте подпобности
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР