Четиримесечно мече, вероятно отделило се от майка си, е открито

...
Четиримесечно мече, вероятно отделило се от майка си, е открито
Коментари Харесай

Откриха малко мече в двор на необитаема къща /снимка/

Четиримесечно мече, евентуално отделило се от майка си, е намерено нощес към 20 часа в частен двор на необитаема къща в село Кладница, в региона на „ Държавно ловно стопанство Витошко-Студена”, оповестиха от пресцентъра на Югозападно държавно дружество.
За този случай заяви шефът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов, който дружно с горски чиновници от териториалното отделение на предприятието реагират незабавно на подадения сигнал от локални поданици. Мечето, намерило заслон в двора на къщата, се покатерва на оградата, след което се озовава на близкия бор на височина към 15 метра.
Горските чиновници алармират районната ревизия по околната среда и водите в Перник, полицията и пожарната. Уведомени са също неправителствените организации „ Четири лапи” и „ Зелени Балкани” за възможното превозване на животното до тяхна база. Предприемат се всички предохранителни ограничения по избавяне на мечето, като се обезпечава периметър, с цел да не се стресира то. Но с рухването на нощта хората са изтеглени, а термокамерите за наблюдаване снимат по какъв начин час и половина след среднощ животното слиза от дървото и поема към гората.
Служители на „ ДЛС Витошко-Студена” и сега дежурят на място, с цел да проследят дали ще има наново явяване на мечето. Специалисти разясняват, че то не би могло да оцелее единствено, в случай че не успее да открие майка си.
Мечките са част от екосистемата на Витоша, напомнят ловни експерти. По техни наблюдения и на база сниманото от фотокапаните все още броят на мечките в планината е над 15, като числеността им годишно се усилва.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР