Четиримата участници в организирана престъпна група, занимавала се с трафик

...
Четиримата участници в организирана престъпна група, занимавала се с трафик
Коментари Харесай

Между 50 и 100 хил. евро прибирала всеки път разбитата група за търговия с органи

Четиримата участници в проведена незаконна група, занимавала се с трафик на органи, за които бе обявено по-рано, че са арестувани на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, са подведени под наказателна отговорност, заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров. Специализираната полицейска интервенция е извършена на 10 септември и е резултат от взаимно следствие на чиновници от Групово дело “Борба с проведената престъпност “  и Специализираната прокуратура.

„ Групата се е занимавала с търговия с органи. Схемата е била следната: имало е двама души, които са организирали активността на групата, като са свързвали донори с клиенти. Останалите участници са се занимавали с директното набиране на хора. Организаторите са изготвяли нужните документи пред медицинските институции, където главното условие за трансплантация е било лицата да са родственици. Това не е било истина. Сумите, с които се е работело в тази връзка, са варирали сред 50 000 и 100 000 евро, като са били изплащани на части, изясни ръководителят на Специализираната прокуратура. Разкриването на незаконната активност беше извънредно комплицирано, тъй като в тази ситуация от нея няма недоволни -  нито  членовете на проведената незаконна група, нито  донорите и реципиентите, добави представителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева и благодари за професионалното следствие, осъществено от чиновниците на ГДБОП. 

При задържането на двамата ръководители на проведената незаконна група на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ в лекия автомобил бяха открити донорът, както и лицето, което се е нуждаело от донор, дружно с неговата брачна половинка, посочи прокурор Милева. При осъщественото претършуване в автомобила са  открити и конфискувани два неистинен интернационалните паспорта, а в хода на процесуално-следствените дейности на населяваните от тях непрекъснати и сегашни адреси са открити мобилни телефон, здравна документи, както и неистинен интернационалните паспорти. Събрани са доказателства, че групата е основана и работи от февруари месец тази година. Членовете на групата са трима мъже – престъпно проявени, и жена -  осъждана за причиняване на телесна щета. Трима от тях са с българско поданство, четвъртият е с двойно - българско и турско. Именно той е осъществявал връзка с турска болница, а ръководителите на групата спомагали за правенето на интернационалните паспорти на донорите - същински и неистинен. Истинският се е употребявал от донорите при представянето му на чиновниците на Граничен контролно-пропусквателен пункт, а неистинските - на чиновниците в турската болница. Всичко това е било за да се потвърди роднинска връзка сред донор и реципиент, тъй като според  турското законодателство донор може да бъде лице, което е родственик до трета степен. Представяли са се и легализирани и преведени удостоверения за определяне на родствени връзки. 

Двама от членовете на групата намирали донори по предписание на водачите, а ръководителите ги водели в избрана лаборатория на територията на България, където се правили кръвни проби. След определяне на съвпадане на кръвните групи сред донора и нуждаещия се, се запазвал и час в турска болница при избран доктор. На уговорената дата ръководителите на групата персонално транспортирали донора и реципиента в Турция, където ги настанявали в хотел. 

Милева посочи, че на донора се е заплащало едвам след осъществяване на самата интервенция, като сумите са били в размер сред 5 000 и 7 000 евро. По думите й това са безработни лица с доста невисок обществен статус, множеството - с огромни финансови отговорности. Нуждаещите се от бъбречна трансплантация и техните близки заплащали суми сред 50 000 и 100 000 евро, като парите се давали на ръка за да не се будят съмнения.
До момента са открити петима донори, които са се възползвали от активността на групата, в това число и петима реципиенти. Имало е подготвеност от предлаганата пристъпна активност да се възползват още двама нуждаещи се от трансплантация и трима донори, добави зам.-директорът на ГДБОП старши комисар Любомир Янев. Той изясни, че членовете на групата са се познавали от дълго време, работили са при изключителна нелегалност. Единият от ръководителите е с престъпна регистрация за отнемане, а другият - с такава за потребление на неистинен документ и за машинация в изключително огромни размери. Жената е записана за кражба и обир, а другият участник е регистриран за противозаконна сеч.

Ст.комисар Янев благодари на сътрудниците си от Столична дирекция на вътрешните работи за оказаното извънредно подпомагане по време на извършената профилирана интервенция. 
Продължават дейните дейности в границите на които е допустимо да бъдат открити и други участници в незаконната скица. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР