Четиримата български граничари, обвинени от Турция, че изпълнили своя служебен

...
Четиримата български граничари, обвинени от Турция, че изпълнили своя служебен
Коментари Харесай

Четиримата граничари, обвинени от Турция, търсят помощ от МП

Четиримата български граничари, упрекнати от Турция, че изпълнили своя длъжностен дълг по запазване на териториалните води на България, се срещнаха с локални депутати и кмета на Бургас.

От министерството на правораздаването са дали обещание подпомагане по проблема с упрекнатите в ликвидиране на турски нарушител четирима граничари от Бургас, осведоми БНР.

По-късно денем граничарите имат среща с специалисти от Министерство на правораздаването в София. Те ще видят подписаните документи сред България и Турция и юридическите благоприятни условия за реакция.

Четиримата граничари ще бъдат изслушани в Районния съд в Бургас във вторник.

Българските чиновници са оправдани за случая преди 10 години. Те имат оправдателни решения по обвиняванията от Анкара и в български съд, и в съда в Страсбург. Въпреки това против тях в Турция е обновено дело.

Единият от граничарите - Николай Костов прикани на срещата си с локалната власт и депутатите, че българските им сътрудници би трябвало да са сигурни, да извършват умерено служебните си отговорности в този момент, сега, на следващия ден, вдругиден.

На срещата с набедените от Турция граничари кметът на Бургас Димитър Николов напомни, че България и Турция имат подписан контракт от 1976-а година за взаимно признание на правосъдните решения.

Адвокатът на граничарите Росен Кожухаров е предоставена опция на българските граничари да се срещнат с приложените документи и в случай че желаят, да се възползват от правото си да дадат пояснение по по този начин повдигнатите обвинявания.

Според депутата Дияна Саватева нашите дейности би трябвало да бъдат съобразени с оптималната отбрана на ползите на българските жители при тези условия. " Трябва да се обезпечи наличие на консул в процеса и на турски юрист ", добави Саватева.

Нейният сътрудник Валентин Касабов сподели: " Да изявим нашето предпочитание просто да се спре тази подигравка с момчетата. ".

Припомняме, на 17 април 2008 година в Района на Резово български граничари се пробвали да задържат турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница. Нарушителите на държавната граница не се подчинили и служителите на реда е трябвало да изпълнят инструкциите при сходни случаи и да употребяват служебното си оръжие.

От оръжието на граничен служител на реда Михаил Цонков е създаден изстрел, предизвикал гибелта на единия от риболовците. Граничните служители на реда са изпълнявали заповед да задържат турските извършители. Бракониерите не се подчинили на полицейското разпореждане.

На 26-ти ноември 2009 година Военно-апелативният съд оправдава напълно Михаил Цонков.

В края на 2014 година Европейският съд за правата на индивида също оправдава българския граничар. От Европейски съд по правата на човека дефинират като неприемлива жалбата на околните на починалия нарушител.

" Ние извънредно разчитаме на коректността на българската страна в лицето на нейните институции, че правата им ще бъдат предпазени в цялостен размер ", акцентира юрист Кожухаров.

Към момента отбраната не се наема да предвижда може ли турският съд да изиска изгонване на четиримата граничари.

Такава заплаха имаше напролет на 2017 година. Тогава персонално основният прокурор Сотир Цацаров увери, че страната ни няма да допусне това./news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР