Четирима загинали при бушуващи боеве в палестинския бежански лагер в Ливан

...
Трима бойци и един цивилен бяха убити в събота при
Коментари Харесай

Трима бойци и един цивилен бяха убити в събота при сблъсъци в палестински лагер в Южен Ливан, съобщиха официалните медии, докато премиерът Наджиб Микати смъмри палестинския президент Махмуд Абас за нарастващото насилие.

Подновени боеве избухнаха късно в четвъртък в бежанския лагер Ain al-Helweh в покрайнините на крайбрежния град Сидон, само седмици след смъртоносно насилие, изправило членове на движението на Абас Фатах срещу ислямистки екстремисти.

Продължаващи сблъсъци в лагера на Събота уби "двама души от Фатах" и един ислямист, докато "цивилен беше убит от заблуден куршум" извън лагера, каза официалната Национална новинарска агенция на Ливан (NNA), съобщавайки за десетки други ранени.

"Какво отнема мястото изобщо не служи на палестинската кауза и е сериозно престъпление за ливанската държава" и град Сидон, каза Микати на Абас в телефонен разговор в събота, се казва в изявление на неговия офис.

Микати подчерта "приоритета за прекратяване на военните операции и сътрудничество с ливанските сили за сигурност за справяне с напрежението", според изявлението на X, бивш Twitter.

Тежки сблъсъци избухнаха в събота сутринта, след като спокойствието преобладаваше през нощта, каза кореспондент на AFP в Сидон, съобщавайки звуците на автоматични и тежки оръжия.

Боят се съсредоточи върху училищен комплекс, принадлежащ на агенцията на ООН за палестинските бежанци, UNRWA, каза източник от палестинското ръководство на лагера пред AFP при условие за анонимност.

UNRWA по-рано предупреди, че екстремисти окупират неговите училища в лагера.

Айн ал-Хелвех е дом на повече от 54 000 регистрирани бежанци и хиляди палестинци, които се присъединиха към тях през последните години от Сирия, бягайки от войната в съседната страна.

Лагерът, най-големият в Ливан, е създаден за палестинци, които са били изгонени или избягали по време на войната от 1948 г. по време на създаването на Израел.

„Преминаване през ада“ 

Ливанската армия, която отдавна - постоянната конвенция не влиза в лагерите и оставя палестинските фракции да се грижат за сигурността там, призова „всички съответни страни в лагера да спрат боевете“.

Той каза, че предприема „необходимите мерки и осъществява необходимите контакти с спре сблъсъците, които застрашават живота на невинни" хора.

Десетки семейства избягаха, когато битката се засили, носейки чанти, пълни със стоки от първа необходимост като хляб, вода и лекарства, каза кореспондентът на AFP.

Жителят на лагера Мохамед 32-годишният Бадран каза, че би „спал на улицата“ със съпругата си и двете си ужасени деца, вместо да се върне преди битката да приключи.

„Минахме през ада“, каза той от джамия в Сидон, където неговото и други семейства са намерили убежище.

Кореспондент на AFP видя хуманитарни работници да поставят палатки пред общинския стадион в Сидон, за да приютят обитателите на лагера, разселени от боевете.

„Общината се координира с Червения кръст, за да постави 16 палатки като първа стъпка", каза Мустафа Хиджази, служител, отговарящ за управлението на бедствия в община Сидон, пред AFP.

"Очакваме да издигнем повече (палатки), за да поберем около 250 души, добави той.

Обществена болница в непосредствена близост до лагера прехвърли всички свои пациенти в други заведения поради опасността, каза неговият директор Ахмад ал-Самади пред AFP.

Пет дни на сблъсъци, започнали в края на юли, оставиха 13 мъртви и десетки ранени в най-тежкото огнище насилие в лагера за години.

Тази битка избухна след смъртта на ислямистки бунтовник, последвана от засада, която уби петима членове на Фатах, включително военен лидер.

Постоянният координатор на ООН в Ливан, Имран Риза , в петък призова „въоръжените групи да спрат боевете в лагера“ и „незабавно“ да опразнят училищата, принадлежащи на UNRWA.

„Използването от въоръжени групи на училища представлява груби нарушения“ на международното право, каза Риза в изявление.

Ливан е домакин на около 250 000 палестински бежанци, според агенцията на ООН.

Повечето живеят в 12 официални лагера на Ливан и са изправени пред различни законови ограничения, включително за наемане на работа.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР