Четирима убити президенти само в една държава. И още четирима

...
Четирима убити президенти само в една държава. И още четирима
Коментари Харесай

Един президент, два опита за убийство, две жени - невероятният късмет на Джералд Форд

Четирима убити президенти единствено в една страна. И още четирима оживели при опит за нападение. За 100 години. Това е черната политическа история на Съединени американски щати.

Ейбрахам Линкълн - 16-ият американски държавен глава, е определен през 1860 година и убит през 1865 година

Джеймс Гарфийлд - 20-ият президент на Съединени американски щати, встъпва в служба през 1880 година, прострелян е на 2 юли и умира на 19 септември 1881 година

Уилям Маккинли - 25-ият държавен глава, е определен за втори мандат през 1900 година и погубен през 1901 година

Джон Кенеди - 35-ият президент, е определен през 1960 година и убит през 1963 година

Други четирима техни сътрудници имат шанс да останат живи при опити за покушения, двама от тях даже двоен, а един - напряко необикновен.

На 30 януари 1835 година е осъществен несполучлив опит за ликвидиране против Андрю Джаксън - това е първият подобен случай с американски президент. Докато той напуща заравяне на конгресмен, психологично болен незает бояджия на име Ричард Лоурънс изскача и стреля от упор. Пистолетът му обаче засича. В този миг, още преди да бъде обезвреден, той съумява да извади второ оръжие и да гръмне още един път. Като по знамение и то засича. Смята се, че повода за това е влажното време. Любопитен факт е, че вместо незабавно да напусне мястото, 67-годишният президент се нахвърля с бастуна си и постанова няколко пъти нападателя си. Лоурънс, който твърди, че Джаксън му е попречил да се възкачи на британския престол, след това е оневинен поради безотговорност и изпратен в заточение.

На 15 февруари 1933 година най-дълго служилият президент на Съединени американски щати (1933-1945) - Франклин Рузвелт, също се разминава за малко със гибелта. Докато държи тирада в Маями, още веднъж психологично болен, на име Джузепе Зангара, изстрелва патрон против него, само че и той не улучва. Тълпата се хвърля върху Зангара и в боричкането той съумява да изстреля още няколко патрона, само че никой от тях също не уцелва Рузвелт. Ранява обаче няколко души - единият от които кметът на Чикаго Антон Чермак. Той издъхва на 6 март, два дни след формалното встъпване в служба на Рузвелт, а на 20 март Зангара умира на електрическия стол във Флорида, откакто е наказан за убийството.

Емблематичният Роналд Рейгън също оцелява при опит за нападение. За разлика от предходните двама обаче, той е тежко ранен. На 30 март 1981 година Рейгън е прострелян от Джон Уорнок Хинкли-младши пред хотел " Хилтън " във Вашингтон с евтиния немски револвер Rоhm RG-14 22 диаметър. Младият мъж издебва президента, когато излиза от ресторант и се качва в бронирания си автомобил. Хинкли създава шест изстрела и съумява да рани четирима души, единият от които Рейгън. Куршумът пропуща сърцето му с към 3 см и пронизва белия дроб. Прeзидeнтcкият " Кaдилaк " cвeткaвичнo го откарва в нaй-близкaтa болница. " Надявам се, че сте републиканци, " съумява да каже на хирурзите Рейгън, който е в схващане. Те се оказват демократи, само че доктор Джиорандо му отвръща: " Днес всички сме републиканци, господин президент. " След няколкочасова интервенция животът на Рейгън е избавен.

26-годишният Хинкли се оказва болен почитател на паметния филм на Мартин Скорсезе " Шофьор на такси " и по особено на актрисата Джоди Фостър, от която е захласнат . След многочислени опити да я впечатли, обезверен, той взема решение да простреля президента, с цел да притегли вниманието й. Хинкли е освидетелстван и въдворен в психиатрия, където го лекуват за няколко ментални болести цели 30 година След смяна в законодателството обаче, през 2016 година той е освободен условно. А през 2020 година - 16 година след гибелта на Рейгън, даже му е позволено да разгласява свои творби на изкуството и той поддържа канал в YouTube.

Няколко години по-рано, един предходник на Роналд Рейгън оцелява при цели два опита за ликвидиране, освен това в границите на дни . Това е 38-ият президент Джералд Форд - останал в Белия дом от 9 август 1974 до 20 януари 1977 година Преди това той е вицепрезидент и става първият американец на този пост, който го поема без избори - откакто Ричард Никсън подава остава поради Уотъргейт. Републиканецът Форд губи идващите избори от демократа Джими Картър, откакто помилва Никсън за всички закононарушения.

 Форд със брачната половинка и децата си
Форд със брачната половинка и децата си
Снимка: Getty Images

Късметът, когато оръжието на гръмва

Година, откакто става държавен глава на Съединени американски щати, по време на посещаване в Калифорния, на 5 септември 1975 година против Джералд Форд е осъществено несполучливо нападение. Мястото е северната поляна на Капитолийския парк в Сакраменто. Там, измежду натрупалото се голям брой американци, е 27-годишната Линет " Squeaky " (Пискливата) Фром, дребничка жена с детско лице, облечена в яркочервена тога. Тя носи мощен голямокалибрен револвер Colt М1911. В пълнителя се събират 7 патрона, само че Линет го зарежда единствено с четири, смятайки, че са изцяло задоволителни, с цел да ликвидира президента. И в действителност би било по този начин, изключително поради обстоятелството, че тя се добира доста покрай него. Оказва се обаче, че оръжието е прекомерно мъчно за боравене в ръцете на неопитната млада жена. Причината е мощната възвратна пружина, която би трябвало да бъде преодоляна за първичното му зареждане. Затова Фром не съумяла да издърпа пандиза до дъно и да вкара патрон в патронника, което не разрешава да бъде създаден изстрел.



В момента, в който тя пробва да натисне спусъка обаче, се чува лек щракащ тон, който сътрудниците от тайните служби доста добре познават. Моментално един от тях се хвърля върху нея и я обезврежда, преди да успее да повтори сполучливо опита си да простреля Форд.

Линет, която постоянно ще е влюбена Черлз Менсън

Линет Фром е родена на 22 октомври 1948 година в Санта Моника, Калифорния, в дома на инженер по въздухоплаване. Като дете тя взе участие с известната танцова група, която стартира турнета в Съединени американски щати и Европа в края на 50 -те години и по подигравка на ориста даже гостува в Белия дом.

През 1963 година фамилията се реалокира в Редондо Бийч и там ученичката Линет стартира да използва алкохол и опиати. Оценките й внезапно падат, само че въпреки всичко съумява да приключи учебно заведение. След това се изнася от у дома. По-късно татко й съумява да я убеди да се запише в лицей и тя се връща при родителите си. Не трансформира обаче метода си на живот и единствено след два месеца, при огромен скандал, той й я гони от къщата.

През 1967 година, когато е на 19 години, Линет напуща колежа и депресирана отпътува за Венеция Бийч. Докато седи на бордюр и следи слизащите от рейс хора, един от мъжете отива при нея и я пита: " Родителите ти те изхвърлиха, нали? ". Тя взема решение, че това е екстрасенс. Взема багажа си и потегля след него. Тогава още не знае, че това е рецидивистът Чарлз Менсън, неотдавна освободен от пандиза . Оказва се обаче, че това въобще няма да й попречи да му бъде отдадена, както на никой различен, и да стане втория член на комуната, която той основава и последователно трансформира в фракция, извършваща убийства - " Семейството ".

Двамата и още негови фенки заживяват в ранчото на 80-годишния Джордж Спан, който е съвсем кьорав и с цел да се устоя го отдава чартърен за фотоси на уестърни. В подмяна Менсън принуждава девойките си да " влизат в леглото на притежателя и да му служат като гид, вместо очи ". Именно тогава Линет получила прякора си, тъй като издавала цвърчащи звуци, когато Спан я докосвал.

Линет не взе участие в поръчаното от Менсън грубо кръвопролитие в Лос Анжелис през 1969 година , когато са убити бременната в осмия месец брачна половинка на режисьора Роман Полански - актрисата Шарън Тейт, и няколко техни другари. По време на правосъдния развой против Менсън и причинителите, които са арестувани, Форм обаче е наказана за опит да попречи на почитатели му да свидетелстват посредством упояване с ЛСД, както и за пренебрежение към съда, защото отхвърля да даде показания. Тя получава две дребни присъди за това.

Един любопитен факт приказва за нейното психологично положение в идващите години. В края на лятото през 1975 година, когато Led Zeppelin имат концерт в Лонг Бийч, Фром чука на хотелската врата на Дани Голдбърг - вицепрезидент на звукозаписния лейбъл на групата, и упорства да се срещне с китариста Джими Пейдж. Нервната млада жена упорства, че е видяла бъдещето и желае да предизвести Пейдж за идно зло , което може да се случи още същата вечер на концерта. Голдбърг й споделя, че ще го види чак на идната вечер, на тя отговоря, че евентуално ще бъде прекомерно късно. След дълъг спор, с цел да се отърве от нея, той се съгласява да съобщи на Пежд записка от нейно име. След това Линет е изведена от хотела срещу волята й. Бележката, несъмнено, въобще не стига до китариста, Голдбърг даже я изгаря. Седмица по-късно той вижда Фром по малкия екран, откакто е пробвала да убие президента...

По време на правосъдното дело тя отхвърля отбрана и не се признава за отговорна, тъй като действително не е стреляла по него. Заявява, че се е борила за чист въздух и вода, за опазване на дърветата на Калифорния и на всички живи създания. Прокурорът обаче упорства за доста тежко наказване. Фром го замеря с ябълка и избива очилата му. Осъдена е на пожизнен затвор, защото опитът за ликвидиране на президент е федерално закононарушение и се санкционира допустимо най-строго.

През 1979 година тя е трансферирана в различен затвор след нахлуване с чук против нейна съкилийичка. На 23 декември 1987 година пък Фром бяга от Федералния затворнически лагер Олдърсън в Западна Вирджиния в опит да се срещне с Менсън, за който схваща, че страда от рак на тестисите . Тя обаче е хваната два дни по-късно - на Коледа.



През юли 2008 година Фром към този момент право на условно освобождение, само че не е пусната защото получава спомагателна присъда за бягството си. Излиза на независимост условно през август 2009 година, откакто излежава 34 години в пандиза . Мести се в щата Ню Йорк, където заживява със собствен някогашен другар... в къща, украсена с черепи.

През 2018 година Фром разгласява книга за живота си. А година по-късно, в телевизионно изявление, споделя за Менсън: " Бях ли влюбен в Чарли? Да, към момента съм... ".

 Скрийншот: YouTube/ABC News

Сара излива гнева си против президента, ден откакто й лишават оръжието

Връщаме се още веднъж към историята на Джералд Форд. Вторият опит да бъде погубен е осъществен едвам 17 дни след първия - на 22 септември 1975 година, в Сан Франциско. След несполучливото нападение Сикрет сървиз стартират да държат Форд на по-сигурно разстояние от тълпата. Те обаче позволяват друга неточност. Когато президентът излиза от хотел " Сейнт Франсис в центъра на града, една жена, която е на отсрещния тротоар съумява да стреля по него. За шанс, патронът минава около президента и не го уцелва. Дамата обаче незабавно се прицелва по-добре и евентуално вторият път би била по-точна, в случай че тъкмо в този миг някогашен морски пехотинец не изблъсква ръката й. Куршумът минава вдясно от главата на президента , рекушира и ранява леко таксиметров водач, а дамата незабавно е арестувана.

Полицията открива, че това е 45-годишна счетоводителка Сара Джейн Мур , потомка на немски имигранти по бащина линия, пет пъти разведена и с 4 деца, която е известна на службите като коренно настроена. Тя е захласната от Пати Хърст - внучка на медийния магнат милиардер Уилям Хърст, която е отвлечена от прокуминистическа формация, само че откакто е освободена след 19 месеца в плен, минава на нейна страна и взе участие в банкови кражби.

Само ден преди опита за нападение, Мур е пусната от ареста, където е била арестувана за владеене на оръжие , а двата й револвера са конфискувани. Точно поради това, е преценено, че тя не е рискова. Мур обаче съумява незабавно да се достави с револвер 38 диаметър и още на другия ден стреля по президента.

По време на правосъдния развой тя се признава за отговорна в опит за убийството му. Пред съда Мур споделя: " Съжалявам ли, че пробвах? И да, и не. Да, тъй като реализирах прекомерно малко и унищожих остатъка от живота си. Но не скърбя, че пробвах, тъй като по това време това беше моят метод да изразя гнева си ".

Мур е наказана на пожизнен затвор и излежава присъдата си във федералния женски затвор в Дъблин, Калифорния, където работи за 1,25 $ на час и е счетоводител на останалите зад решетките.

През 1979 година тя, също като Линет Фром, съумява да избяга от пандиза . По-късно споделя, че нейна съкилийничка й споделила, че просто може да прескочи оградата от бодлива тел, от което ще има единствено няколко прободни рани.

" Ако знаех, че ще бъда хваната няколко часа по-късно, щях да се отбия в локалния бар, единствено с цел да си взема пиво и бургер ", прибавя Мур.

На 31 декември 2007 година, когато към този момент е на 77-годишна възраст, е освободена предварително условно от пандиза откакто излежа 32 години . Това се случва, тъкмо една година и пет дни, откакто Джералд Форд умира на 93-годишна възраст от естествена гибел - 26 декември 2006 година

Гери Спилър, калифорнийски публицист, написал към момента непубликуваната по това време нейна биография показва изненадата от освобождението на " някой, който е направил опит за ликвидиране на президент ".

" Това, че президентът се е отървал по щастлива случайност, не трансформира нещата ", споделя той.

През 2009 година, в първото си телевизионно изявление, самата Мур декларира: " Много се веселя, че не съумях. Сега знам, че сгреших, бях заслепена от радикалните си политически възгледи ". Тя даже написа писмо до Форд, с цел да му се извини, само че не получава отговор.

В изявление през 2004 година той разказва Мур като " ненормална " и споделя, че е траял да прави обществени изяви, даже след двата опита за ликвидиране, тъй като президентът би трябвало да се среща с хората.

 Джейн Мур
Джейн Мур
Снимка: Getty Images

През февруари 2019 година Мур още веднъж е задържана - за нарушение на условното си освобождението, защото не оповестява на надзорника си за пътешестване отвън страната. Пусната е обаче още веднъж през през август същата година. В момента тя е на 91 година и изповядва юдаизма.

Линет Фром и Сара Мур са единствените две дами в историята, които са пробвали да извършат нападение против президент.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР