Четирима свещеници присъстваха и осветиха първото заседание на новия Висш

...
Четирима свещеници присъстваха и осветиха първото заседание на новия Висш
Коментари Харесай

Четирима свещеници осветиха новия съдебен съвет и му припомниха за "Съдията на съдиите"

Четирима свещеници участваха и осветиха първото съвещание на новия Висш правосъден съвет (ВСС). То мина с избор на представляващ съвета - Боян Магдалинчев, и със спор във връзка спомагателна точка за възобновяване на други места на трима от някогашните членове на кадровия орган.
" Бяхме призовани от ваше име да дойдем на ваша територия, където заседава Висшият правосъден съвет, и да призовем Бога, да изпросим обща молитва, да ви помъдрява, да ви окриля и да ви дава сили, да се въоръжите с самообладание – в мир, единодушие, да вървим към просперитета. Да имате в сърцата си безстрашие пред Бога, обич между тях. Не забравяйте, че всички един ден ще застанем пред Съдията и Съдиите, който ни и дал всичко, което имаме, да го управляваме рационално ", приключи своя молебен духовното лице.

Докато той оправяше молитвата, членовете на съвета държаха свещи. След това двете страни на масата в заседателната зала бяха поръсени със светена вода.

Като спомагателна точка в дневния ред беше включено предложение за възобновяване на трима някогашни членове на правосъдния съвет на разнообразни позиции в правосъдната система. Тема, която провокира спор сред новите членове. Точката включваше предложение Даниела Костова (която преди пет години беше арбитър в Окръжен съд - Варна) да се върне на работа в Специализирания съд в София, Милка Итова (която преди беше част от градския съд) желае да стартира работа в Административен съд - София-област, а някогашният представляващ Димитър Узунов - да се върне в Районен съд - Сандански.

Тъй като в мечтаните от тези трима членове звена на правосъдната система няма свободни места, предлагането е да бъдат разкрити особено за тях три нови места.

С последните промени в закона за правосъдната власт на членовете на правосъдния съвет беше дадена опция при приключване на мандата им да се завърнат на същото място или в еднакъв по степен орган. На процедура това е кариерен бонус, тъй като някои от членовете желаят да се върнат в съд или прокуратура в различен град, което по принцип става с конкурс.

Текстът от закона гласи: " При приключване на мандата или предварителното му преустановяване на съображение член 130, алинея 8, т. 1 от Конституцията на Република България изборният член на Висшия правосъден съвет, подал молба до съответната гилдия в 14-дневен период от деня на приключване или предварително преустановяване на мандата, се възвръща на длъжността арбитър, прокурор или следовател, заемана преди избора или на равна по степен служба в органите на правосъдната власт, като времето, през което е бил член на Висшия правосъден съвет, се зачита за стаж по член 164, алинея 1 - 7. "

На процедура решението дали да бъдат възобновени ще бъде взето от всяка една от колегиите. Дебат се получи по въпроса дали поради желанията на тримата членове правосъдният съвет би трябвало да разкрива нови щатни бройки.

Олга Керелска, арбитър от Върховния касационен съд (ВКС) и определен от квотата на магистратите, предложи точката да бъде отсрочена, тъй като липсват задоволително претекстове да вземем за пример за какво госпожа Милка Итова желае да се върне на работа в Административен съд - София-област.

" Липсва разбор за какво тези колежки желаят да отидат там. Там са поискали, не звучи добре ", счита още Керелска. Тя описа, че по време на акцията за избор на членове за съвета сътрудници магистрати, с които тя се е срещнала, са се оплакали от така наречен кариерни
бонуси.

Тя предложи желанието на Димитър Узунов да се върне още веднъж на същото място да се гласоподава настрана, тъй като е несъмнено. Но това беше отхвърлено. В последна сметка членовете на съвета гласоподаваха дружно трите оферти и съветът разкри три нови щатни бройки, с цел да се уважат желанията на някогашните членове.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новият Висш съдебен съвет (40)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР