Четирима са блокираните българи в град Ухан, Китай, откъдето тръгна

...
Четирима са блокираните българи в град Ухан, Китай, откъдето тръгна
Коментари Харесай

Българите, блокирани в Ухан не могат да бъдат спасени със самолет на САЩ, защото...

Четирима са блокираните българи в град Ухан, Китай, откъдето потегли рисковия ковид, това сподели за bTV краткотрайно ръководещият българското посолство в Пекин Владислав Спасов.

Все още няма явен проект по какъв начин да бъдат изведени българите от града. Очаква се през днешния ден да излети аероплан с американски жители.

„ Опцията за качване на наши съграждани на американски аероплан не стои, тъй като американската страна желае те да имат право на непрекъснато престояване.

Българска студентка, блокирана в Ухан, описа какво се случва там

Самолетът, който ще излети за Съединените щати, ще кацне в Съединените щати. Те би трябвало да имат такова право на престояване, другояче не могат да се качат на този аероплан. Тази алтернатива е непостижима за нас. Заявили сме публично на френските сътрудници, че желаеме нашите съграждани да са с тях на самолета “, заяви Спасов.

Той разгласи, че се преглеждат варианти за помощ от още две страни, само че не посочи кои са те.
„ Ние, както в Пекин, по този начин и в Брюксел, по този начин и в София имаме тясна връзка с нашите европейски сътрудници и работим за едно европейско решение. Структурите на Европейски Съюз за такива обстановки са активизирани. Дори и някои страни да не съумеят независимо, целият Европейски Съюз с обединени старания ще им помогнем “, разяснява още Спасов.

Позицията на управляващите в Китай е, че чужденците, които сега са в Ухан, би трябвало да останат там.

Сред българите, блокирани в града, е и студентката Преслава Пешкова. Баща ѝ – Чавдар Петков, изрази вяра, че макар създалата се обстановка, казусът със завръщането на щерка му ще се позволи.

„ Озадачен съм от ограниченията, които подхваща нашата страна във връзка с това да прибере поданиците си или да помогне по някакъв метод.

В последна сметка тези посолства и консулства, които ние поддържаме със средства, са предопределени тъкмо за такива обстановки – да могат да реагират в избрани моменти, и отново за жалост би трябвало да употребяваме нечий тил, с цел да могат да се изнесат хората оттова “, разяснява той.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР