Четирима полицаи, обвинени в побой над чернокож музикален продуцент -

...
Коментари Харесай

Четирима полицаи, заради които избухнаха безредици във Франция ще бъдат съдени |

Четирима служители на реда, упрекнати в побой над негър музикален продуцент - случай, предизвикал скандал във Франция, бяха предадени през днешния ден на правораздаването, осведоми Франс прес, като се базира на източник, непосредствен до случая. Побоят беше един от мотивите за експлоадирането на митинги в няколко френски градове през вчерашния ден. 

Служителите на реда, сложени под стража в Генералната ревизия на националната полиция - така наречен " полиция на полициите ", са обект на почнало във вторник следствие по отношение на " съзнателно принуждение от страна на разположение притежател на обществена власт " при утежняващи условия " расизъм " и " сформиране на документи с погрешно наличие ".

" Тези служители на реда не просто са позволили гаф, те са нарушители, направили тежки закононарушения. Удряли са клиента ми неведнъж в продължение на съвсем седем минути ", сподели в петък юристът на продуцента Хафида ел Али пред телевизия Бе Еф Ем.

Видеозапис на насилието бе публикуван в обществените мрежи и провокира мощно публично отвращение. Вътрешният министър Жералд Дарманен съобщи, че ще изиска уволняване на служителите на реда, в случай че виновността им се потвърди.

Хиляди участваха през вчерашния ден в демонстрации в цяла Франция против полицейското насилие  и противоречив нов закон за сигурността, който съгласно държавното управление има за цел да отбрани служителите на реда. Протести се организираха в Париж, Страсбург, Марсилия и Лион. Изолирани конфликти със силите на реда избухнаха в Париж и бретанския град Рен.

В столицата стачкуващи издигнаха барикади и замеряха служителите на реда с разнообразни предмети. Полицията отвърна със сълзотворен газ и светошумови гранати. Сълзотворен газ беше употребен и в Рен.

Във Франция в последно време имаше два образеца за полицейска грубост, привлекли публичното внимание. В понеделник служители на реда нападателно изтеглиха мигрантски лагер, а във вторник беше публикувано видео по какъв начин служители на реда бият негър музикален продуцент.

Същевременно проектозакон, ограничителен правото на жителите да снимат служители на реда на видеозаписи, стана мотив за мощно неодобрение. Според държавното управление новият закон би трябвало да обезпечи по-добра отбрана на чиновниците на реда и да ограничи снимането на полицейски интервенции. Според мнозина обаче проектозаконът заплашва свободата на медиите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР