Четирима пирати ще влязат в следващия европарламент - трима чехи

...
Четирима пирати ще влязат в следващия европарламент - трима чехи
Коментари Харесай

Йо-хо-хо и свободен интернет - четирима "пирати" влизат в европарламента

Четирима " пирати " ще влязат в идващия европарламент - трима чехи и един немец. Особено мощно е представянето на партията в Чехия, където тя стана трета политическа мощ, печелейки 13.95% от вота. Германските пирати взеха 0.7%, двойно по-малко от предходния път, само че и това е задоволително за изпращане на един човек в Брюксел.

" На множеството от гласоподавателите ни просто им е писнало от корупцията и некомпетентността на обичайните партии. От друга страна, като използваме актуалните технологии, съумяваме да активизираме мощна поддръжка от доброволци. Това ни дава късмет да успеем даже против партии, подкрепяни от богати предприемачи и притежатели на медии ", споделя пред " Дневник " единият от новите евродепутати Микулаш Пекса. Той е роден през 1986 година и е работил като софтуерен развойчик и систематичен админ, преди през 2017 година да стане народен представител. Бакалавърската му тапия е по физика, а магистърската – по биофизика и химична физика.

Като първите си задания в новия европарламент Пекса дефинира: " Да се промотира модернизацията на европейската промишленост, изключително посредством въвеждане на най-новите развития в изкуствения разсъдък. Да се промотира отбраната на потребителите в цифровото пространство. Да се забрани всеобщото наблюдаване на европейски жители. "

За Пиратската партия Зелените и либералите са натурален съдружник и наподобява разумно новите пирати да се причислят към Групата на Зелените/Европейски свободен алианс или АЛДЕ.

" За страдание АЛДЕ не подхваща безусловно никакви стъпки да изключи АНО, партията, която е благосъстоятелност на чешкия олигарх и министър председател Андрей Бабиш ", съобщи пред " Дневник " Микулаш Пекса - единият от новите евродепутати. Вчера еврокомисията разгласи, че Бабиш е в спор на ползи поради бизнеса и държавния си пост. " Така че Зелените/Европейският свободен алианс са най-близкият ни съдружник по тематики като дигитализацията, битката с корупцията и избягването на налози, както и промотирането на стабилно развиване ", споделя Пекса.

В същата група бе и единствената " пиратка " в предходния мандат на Народното събрание - германката Юлия Реда. Тя няма да се върне в институцията.

" Бихме приветствали всички проевропейски сили да се включат в оформянето на бъдещето на Европа. Бъдещата комисия се нуждае от мощно болшинство, с цел да се оправи с мощни и корумпирани политици като Андрей Бабиш, Виктор Орбан и екстремистките националистки сили ", споделя Пекса.

Кои са те и защо се борят

Европейската пиратска партия (обединение на националните партии) планува в програмата си засилена роля на европарламента в законодателния развой (сега доминиран от еврокомисията); опция за жителите да предизвикват основаването на законодателство и да анулират към този момент признато такова; ограничение на лобирането от страна на огромния бизнес.

" Пиратите " желаят още по-ефективни законови ограничения за отбрана на околната среда и преход към обновяема сила. Според тях схемите за отбягване на налози са измежду " най-спешните проблеми " за решение.

Те желаят да забранят рутинното, автоматизирано и нетаргетирано събиране и предпазване на данни, както и задържането на данни от връзки, пътувания и биометрични данни. Против са и профилирането по границите. Изрично се афишират срещу задължението персоналните карти да съдържат и пръстови отпечатъци.

Решението за унищожаване на наличие би трябвало да се взима от самостоятелен публичен орган, да вземем за пример арбитър, а не от логаритми или частни корпорации, гласи програмата им. Тя планува възбрана на автоматизираните филтри, които да утвърждават наличие за качване в интернет (този въпрос е измежду най-спорните в новата инструкция за отбрана на авторското право, която бе утвърдена през април).

" Видяхме много двойнствено отношение от страна на българските евродепутати " по този въпрос, споделя Пекса. " Близо половината от тях гласоподаваха в отбрана на интернет цензурата посредством филтри, а другата половина бяха срещу (кой по какъв начин гласоподава можете да видите тук). Това е доста друго от страни като Чехия или Люксембург, където пиратските партии са мощни и дейни. Евродепутатите от тези страни интензивно се опълчиха на директивата за цензурата, макар че техните групи я промотираха. Така че виждаме огромни благоприятни условия за съдействие с българските евродепутати в този мандат. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (610)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР