Четирима от обвинените за незаконния прием на студенти в Медицинския

...
Четирима от обвинените за незаконния прием на студенти в Медицинския
Коментари Харесай

По 200 хил. лв. гаранция за 4-ма от обвинените за незаконния прием в МУ

Четирима от упрекнатите за противозаконния банкет на студенти в Медицинския университет в София получиха гаранции от по 200 хиляди лева

Специализираният углавен съд удостовери в закрито съвещание наложените от Специализираната прокуратура ограничения за неотклонение " Парична гаранция " от по 200 хиляди лева на четиримата, измежду които е и някогашният ректор на университета Ваньо Митев.

 Спецпрокуратурата погна шестима за противозаконен банкет на студенти в МУ
Спецпрокуратурата погна шестима за противозаконен банкет на студенти в МУ

Тарифата била по 40-50 хиляди лева на човек

Те са упрекнати за присъединяване в проведена незаконна група и противозаконни дейности при приема на студенти в Медицинския университет в София.

Другите двама упрекнати по делото Д.Ц. и А.Ф. дефинира ограничения за неотклонение " парична гаранция " в размер на по 100 хиляди лева

Определенията на съда са дефинитивни. Допълнителни процесуално-следствени дейности открили, че у един от обвинените са открити и конфискувани пари в разнообразни валути за над 134 000 лв., както и огромен брой документи за благосъстоятелност на парцели.

Обвинените са общо шестима, измежду които и студент на университета, които е набирал кандидат-студенти от чужбина, най-вече Англия. Ваньо Митев в този момент още веднъж е обвиняем по отношение на работата му преди да е отпред на Медицинския университет.

Обвиненията към него са и като началник на проведената незаконна група.

" Студентите са признати през 2017-2018 година Това е безусловно потвърдено. Направихме информация за тях, те в този момент са първи курс и през вчерашния ден им стартира изпитната сесия. Те до момента не са се явявали на изпити. Всички са постоянни студенти, всички до един са посещавали лекциите в предклиничния център. Няма такива, които да са отсъствали и да не са им заверени семестриалните ", съобщи в своя отбрана тази седмица Митев.

Бившият ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев и някогашният основен секретар на висшето образователно заведение Алексей Алексееввече са предадени на съда за корист . Разкритията, в това число и блокиране на Общото заседание на МУ и влизане на проверяващи в университета стана през 2016 година.

 Бившият ректор на МУ отхвърля да е приемал нередовни студенти
Бившият ректор на МУ отхвърля да е приемал нередовни студенти

Бившият ректор на Медицинския университет приготвил още 130 страници към АДФИ

Разследването тече в две посоки. Първото - активността по банкет на задгранични студенти се възприема като опасност за националната сигурност. Лицата, които се проверяват, са главно с арабски генезис. Те са били признати да учат медицина с британски език в образователното заведение, само че част от тях даже не владеели британски език. Голяма част от въпросните студенти не са открити на адресите фигуриращи в базата на МУ.

Когато един студент е признат в университет, той автоматизирано с татут на краткотрайно пребиваващ в България , с което получава правото свободно да пътува в рамите на Европейски Съюз, изясни представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова по-рано тази седмица.

Второто направление на следствието по думите й се отнася до активността на чиновник на Медицинския университет. То проверява нанесена вреда на заведението от занемареност при осъществяването на публични поръчки.

 МОН няма да стопира към този момент акредитацията на Медицинския университет
МОН няма да стопира към този момент акредитацията на Медицинския университет

Компетентните органи би трябвало да си довършат работата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР