Четирима обвинени след акция на прокуратурата, полицията и ДАНСУговаряли цигани,

...
Четирима обвинени след акция на прокуратурата, полицията и ДАНСУговаряли цигани,
Коментари Харесай

Разкриха група, давала до 80 лв. на глас

Четирима упрекнати след акция на прокуратурата, полицията и ДАНС
Уговаряли роми, предприемачи и покровители

Парите идвали от “лице, пребиваващо отвън територията на страна от ЕС”

“В понеделник започваме крепко. 200 000 лв. ми дават, с цел да стартира да закупувам крепко, по 80 лв. давам...” Това са думи на мъж, упрекнат като участник в незаконна група за пазаруване на гласове, оповестиха през вчерашния ден от прокуратурата. Записани са скрито на 24 март - 11 дни преди парламентарните избори на 4 април.

Бизнесмен с 4 компании - притежател на хотел, метан станция и кабелна телевизия е арестуван и упрекнат като уредник на търговия с избор. Под наказателна отговорност като участници в групата са подведени още трима души - претендент за народен представител от партия, която не е предходна 4-процентната преграда, общински консултант и цигански барон. Разследването е почнало в Пловдив, само че защото е взело участие и лице с имунитет - мераклията за депутат, делото било трансферирано на Софийска градска прокуратура (СГП).

“С акцията бе предотвратено в изборната политика да бъдат включени над 800 000 лева”, съобщи през вчерашния ден Сийка Милева, представител на основния прокурор. “От събраните досега доказателства се открива, че незаконната група е била основана и е работила от 6 февруари до датата на на изборите за 45-ото Народно заседание. Дейността є е била на територията на цялата страна”, сподели още прокурор Милева.

Купуването на гласове било финансирано от “лице, пребиваващо отвън територията на страна от ЕС”, обясниха проверяващите, без да потвърдят или отрекат, че става дума за предприемача Васил Божков, който се намира в Дубай. Парите били изпращани в Турция, откъдето били внасяни у нас посредством “мулета”. Босът и участниците в групата купили мобилни телефони със СИМ-карти, като единствено по тях можели да приказват по какъв начин върви алъш-вериша. Отделно уредникът поддържал директна телефонна връзка с неофициален водач на политическа партия. Получените инструкции и информация били излъчени от шефа на другите участници. За съгласуване на дейностите били проведени тайни срещи в София, Пловдив, Петрич, Карлово и други места.



Схема на групата за образуване на лица за склоняване на жители да упражнят изборното си право в интерес на Политическа партия

Дейността на групата била проведена по няколко схеми. Първата била да се свързват с авторитетни хора от циганските гета, с които да уговарят гласове против възнаграждение. По втората скица търсели шефове и притежатели на компании, които да провеждат корпоративен избор. На началник на дружество за перилни препарати дали обещание помощ за приемане на европейско финансиране, в случай че накара служащите си да пуснат избрана бюлетина. Третият метод бил посредством образуване на покровители, които против 100 лв. имали ангажимент да заведат до урните минимум по трима гласоподаватели.

За пазаруване на гласове били обещавани разнообразни суми според от региона - най-високите били по 80 лева, а най-ниските - 20-30 лв.. При осъществените обиски били открити описи и бележници с имена и персонални данни на гласоподаватели. Иззети са мобилни телефони и преносими компютри с информация в тях, която потвърждава незаконната активност.



Лист от бележник, в който са записвани градове и суми, давани на гласоподаватели.

Трима от упрекнатите към този момент са в ареста с непрекъсната мярка “задържане под стража”, единствено един е пуснат от съда против “подписка” и прокуратурата е протестирала пред по-горна инстанция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР