Четирима началници на отдели в Държавен фонд "Земеделие" са били

...
Четирима началници на отдели в Държавен фонд "Земеделие" са били
Коментари Харесай

Четирима началници във фонд Земеделие са уволнени

Четирима началници на отдели в Държавен фонд "Земеделие " са били уволнени от встъпилия в служба на 19 юли нов шеф Васил Грудев.
На въпрос за претекстовете си пред стратегия "Хоризонт " на БНР той изясни, че е взел решенията "поради подозрения в безкорисното осъществяване на служебните им отговорности " и даде образец със чиновник, идвал всеки ден на работа с брониран мерцедес. "Много елементарно е да се даде образеца, обвързван с проява на избран стандарт на живот на държавен чиновник, който по никакъв метод няма по какъв начин да бъде свързван с безкористна работа в интерес на обществото. "
За случая се разбра след акция на Специализираната прокуратура, ГДБОП и КПКОНПИ от 16 юли в ДФЗ, при която бяха осъществени арести. Акцията бе по отношение на следствието против алкохолния необут Миню Стайков за корист с евросредства.
След промяната на управлението новият шеф Грудев бе посрещнат от едвам трима от общо 23-мата шефове на дирекции в службата. Останалите се оказаха в отпуск, в болничен.
"Само за няколко дни се върнахме към естествената ежедневна работа - увери Грудев. - Всички шефове са на работа, застъпили са на своите позиции и напредъкът по дейностите на ДФЗ демонстрира, че работата потегли в добра, спокойна и малко по-оперативно-експедитивна посока. "
По мотив четиримата уволнени той съобщи:
"За положително или за неприятно, структурата на ДФЗ на мен нито ми е нова, нито ми е непозната. Аз съм прекарал огромна част от професионалния си път във фонд "Земеделие ". Познавам огромна част от дефектите вътре в самата система, което може би няма да е положително за неприятните герои в системата.
За мен най-ясният образец дали героят е неприятен или добър, е дали той е част от системата със смислени дейности, или е част от тези кърлежи по системата, които обичат да се прилепват към избрани финансови потоци и да изсмукват част от тях не там, за където са предопределени.
За страдание, не е елементарно да ги отстраня. Имам цялостната подготвеност и решителност да ги отстраня дотолкоз, доколкото съумея вярно и правилно да ги разпознавам. Лека бавно се случва. Четирима чиновници са освободени. Те са на най-високото равнище - шеф отдел ".
Сега напъните му са вложени в наваксване на сериозните забавяния по ограниченията. По думите му междинното закъснение е сред 14 и 18 месеца. Това се дължи и на недобро обмисляне.
"Не е добра планировка тази, която ще докара до запушване с хиляди планове Държавен фонд "Земеделие " в случай, че е пределно ясно, че експертният капацитет, който би трябвало да ги прегледа, е еднакъв и чисто физически е доста мъчно да се случи.
За страдание, отговорът на администрацията за това недобро обмисляне е довел до още по-голямо закъснение. Прилагани са общоприети чиновнически подходи, когато желаеме да оправдаем обещано закъснение, да стартираме да задаваме въпроси на ръководещия орган, Европейска комисия, единствено папата не сме питали за интерпретация по избрани проблеми ", разяснява Грудев.
Приоритет за него е също връзките специалист - бенефициент да излязат на ярко, а да не са "тайни, по кьошета, скрити ".
Комуникацията би трябвало да е очевидна, транспарантна и записвана, като бенефициентът има достъп във всеки миг до специалиста, който преглежда документи му.
"Всяко досие, което се преглежда във фонда, би трябвало да има своята по този начин наречена електронна кутийка, в която - с изключение на всичко, което се случва по този план - да бъде записвана и цялата връзка на бенефициента с специалистите, които го преглеждат, с цел да се знае кой, по какъв метод, по кое време... Далеч съм от мисълта, че имаме опция да се следи цялата връзка, само че при нужда това досие постоянно може да бъде отворено и да се види какво се е случвало във времето. Връзката бенефициент - специалист без медиатори е едно от решенията за транспарантна и ползотворна работа в интерес на обществеността. "
След 6 до 9 месеца ще проработи и колцентър на фонда, тъй че всеки аграрни собственик да може непосредствено да насочва въпросите си и да получава бързо отговори.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР