Четирима министри, начело с вицепремиера Томислав Дончев дадоха извънреден брифинг

...
Четирима министри, начело с вицепремиера Томислав Дончев дадоха извънреден брифинг
Коментари Харесай

Правителство и президент в спор за проектобюджета

Четирима министри, отпред с вицепремиера Томислав Дончев дадоха ексклузивен брифинг след сериозно изявление на президента Радев по-рано през днешния ден, с което назова плановете " разоряващи ". От през днешния ден имаме вербален коментар върху бюджета и не можем да не участваме в този спор, подкрепяйки го с наши причини, съобщи вицепремиерът Дончев във връзка коментара на президента. Заедно с Дончев, в брифинга се включиха министърът на труда и обществената политика Деница Сачева, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Вицепремиерът Дончев съпостави изявлението на Радев с " Котката на Шрьодингер ", която е хем жива, хем не е. “Той по едно и също време подписва утвърждение на бюджет 2021 и го подлага на критика, наричайки го " разочароващ ".

Малко по-рано от финансовото министерство излязоха с писмена позиция също във връзка рецензиите на Радев, в която се отбелязва, че президентската администрация е получила за координиране плановете и е върнала коментар, че подписва без забележки. От " Дондуков " 2 пък реагираха остро, като обявиха, че " позицията на Министерството на финансите и на народни представители от ръководещото болшинство, съгласно които препоръчаният план на Закон за държавния бюджет на Република България за 2021 година е бил координиран с президентската администрация, съставлява откровена и груба операция на обстоятелствата. "

Администрацията на президента няма отношение към предварителното координиране на държавния бюджет, с изключение на в частта, засягаща бюджета на самата президентската институция, прецизират още от " Дондуков " 2. " Ако следваме апелите и рекомендациите на президента, това, което вършим е хем вярно, хем погрешно ”, съобщи вицепремиерът Дончев по време на брифинга. „ Боя се, че нашата народна власт има низ от заболявания – като се почне от политическата дислексия и се стигне до политическата амнезия. Често се случва даден политически представител да не помни какво е споделил преди няколко месеца. Припомням ви, че през април имаше апел за още ограничения, за още помощ за фирмите и хората. Когато армията от безработни се множи всеки ден е несвоевременно да занимаваме хората с връзките сред президентската институция и изпълнителната власт ”, разяснява Дончев. И изброи ограниченията, които е взело държавното управление. „ За 2021 година 1 милиард и 647 милиона за поддръжка на семействата, 577 милиона ограничения в поддръжка на бизнеса, 749 милиона за ограничения за органите, натоварени с преодоляване на пандемията. Това е без спомагателното финансиране по REACT-EU на стойнсто 1,3 милиарда лв. ”, уточни той. " В тежки времена, когато се натрупват пандемична, обществена и икономическа рецесия, единственият, който може да помогне, е страната, и тя си влиза в тази функционалност ", разясни вицепремиерът и акцентира: " Продължаваме да бъдем измежду първенците с най-нисък дълг от страните от Европейски Съюз ", сподели още вицепремиерът. 

По бюджета на здравното министерство през идната година са планувани над 120 млн. спомагателни разноски, обезпечаване на хонорари на чиновниците и спомагателни средства за проби и проучване на кръвна плазма, стана ясно по време на брифинга.

Допълнително в държавния бюджет е очакван буфер от над 600 млн., предопределен за превъзмогване на пандемията. Осигурена е резистентност за дейностите, които са в обсега на главния аспект. 

Експерт от министерството на финансите добави, че в изискванията на рецесия в бюджета е заложена антициклична политика. " Дефицитите са свързани с коронавирус ограниченията, като множеството са ориентирани към хората, бизнеса и вложенията ", разясни тя. 

" За 2020 година и 2021 година ограниченията ще бъдат на стойност 2.5% от Брутният вътрешен продукт ", добави Дончев. 

От министерството на земеделието обявиха, че с бюджета ще се подсигурява запазването на приходите на земеделските производители. " За тази година заплащанията ще доближат 1,7 милиарда лв. и са обезпечени 400 млн. лв. за превъзмогване на рецесията ". 

Министърът на обучение Красимир Вълчев означи, че бюджета има невиждан растеж на разноските в образованието. " Чухме, че наливаме средства в нереформирани сфера, че са безсмислени. На всички тези икономисти и политици им давам отговор. Разходите на образованието са с най-голяма социална възвръщаемост. Всички работещи в системата на обучение ги наскърбяват изказванията, че системата е нереформирана ", сподели още той и добави, че са осъществени промени във всички браншове.

" Проблемите в образованието са разследване от това, че в минали години сме пестели от обучение. Най-голямата кражба би било през днешния ден да се спести от към обучение ", добави министърът. 

" Трябва да водим диалози по тематики за бъдещето и то положителни диалози, и това е най-често посредством тематиката за образованието ", прикани Вълчев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР