Четирима магистрати са под защитата на Главна дирекция Охрана“ към

...
Четирима магистрати са под защитата на Главна дирекция Охрана“ към
Коментари Харесай

Прокуратурата мълчи: Четирима магистрати заплашени с убийство?

Четирима магистрати са под отбраната на Главна дирекция „ Охрана “ към Министерството на правораздаването. Това дадоха отговор наскоро на въпросите на „ Сега “ от Министерство на правосъдието.

От началото на годината дирекцията е провела и осъществявала защитата на седем съдии и прокурори, застрашени по отношение на осъществяване на служебните им отговорности.

През октомври са охранявани четирима от тях, се показва в отговора. Не излиза наяве обаче каква тъкмо е опасността към магистрати, дали става дума за закани към живота им, както и каква е степента на защитата им, нито дали тримата, които към този момент не се охраняват, сами са се отказали от отбраната си.

„ За всеки един от случаите са подхванати незабавни ограничения, докладвано е на Съвет за защита, направена е оценка на риска, като подхванатите дейности са съобразени с наличната информация, постъпила от всички способени органи “, твърди министерството, което пое защитата на магистратите, откакто Бюрото по отбрана беше отнето от контрола на основния прокурор.

По закон Министерство на правосъдието „ предлага “ на застрашените магистрати персонална физическа защита и защита на жилището. Личната защита може да бъде денонощна, за избрани часове и за избрани случаи.

Реклама

Същото се отнася и за защитата на жилището, която може да е и с механически средства и да включва сигнално-охранителна техника, видеонаблюдение и система за надзор на достъпа.

Въпросите на „ Сега “ за охраняваните магистрати бяха предизвикани от появили се в медиите известия в средата на октомври, че следващ, пети, спецпрокурор е бил застрашен, като му била изпратена жалейка в колет по пощата.

Както Narod.bg разкри, става дума за близкия до Иван Гешев прокурор Ангел Кънев, като около екшъна витаеха подозрения дали той самичък не си е поръчал „ опасността ” като мотив да остане в държавното обвиняване поради закритата към този момент Специализирана прокуратура, на която беше административен началник.

През април пък прокуратурата огласи случай на спецпрокурор, който е наблюдаван редовно и е получил закана за ликвидиране.

„ В писалищен долап в служебния кабинет на магистрата е открит книжен плик без адресант, адресиран персонално до прокурора.

В плика са открити един патрон, диаметър 9х19 мм, и няколко хартиени бележки, представляващи отрязъци на обособени думи, измежду които „ кръв “ и „ осведомен “, както и името на непозната страна и болнично заведение в столицата, което прокурорът е посещавал неведнъж през последните месеци “, разгласи прокуратурата.

Веднага беше формирано следствие. 7 месеца по-късно това следствие към момента не е завършило, обясниха пред „ Сега “ от Софийската районна прокуратура, която го следи. Прокуратурата не дава никакви детайлности – има ли повдигнати обвинявания и какво бави следствието.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР