Четирима легендарни кметове променят градовете три града - Ню Йорк,

...
Четирима легендарни кметове променят градовете три града - Ню Йорк,
Коментари Харесай

Кметовете по света, след чиито мандати градовете им не са същите

Четирима именити кметове трансформират градовете три града - Ню Йорк, Солун и Лондон - прокурор, който стана политик, милиардер, който влезе в обувките на кмет, за първия мюсюлманин-кмет на Лондон, както и за винаря, за който креслото на градоначалник е предопределение. Християния Червенкова споделя за тях в

7 години Ню Йорк е под управлението на кмета Рудолф Джулиани, който от прокурор става политик. Десет години, преди да поеме кметския пост - Джулиани е основен прокурор на Ню Йорк. Той има мандат с рекорден брой присъди – над 4000 наказани против едвам 25 оправдани. На прицела му са босовете на проведената престъпност и корумпираните във властта, както и делата му против брокери от „ Уол Стрийт " за 900 млн. $.

 

През 1994 година взема решение безкомпромисно да вкара ред в Ню Йорк, само че към този момент като кмет. По заповед на Джулиани полицията би трябвало да арестува всеки, който хвърля празни бутилки, всеки, който рисува по стените, и всеки, който прескача без билет в метрото или проси пари. Дори поради дребно нарушение всеки отпътува непосредствено в пандиза, а престъпността в Ню Йорк внезапно изчезва.

Пиковият миг на известност за Джулиани, по тъжна подигравка на ориста, се оказват терористичните офанзиви на 11 септември. Кметът на Ню Йорк идва минути, откакто вторият аероплан се забива в южната кула на Световния търговски център. След атентатите сп. „ Тайм ” афишира Джулиани за персона на годината. Днес той е един от най-близките политически другари на Доналд Тръмп. Неслучайно е персоналният юрист на американския президент, против който се води процедура по импийчмънт. ФБР и прокурорите от Ню Йорк започнаха правосъдно следствие и против досегашния си сътрудник Джулиани.

Той е измежду хората, които пишат история . Лондон има своя първи кмет-мюсюлманин - британецът от пакистански генезис Садик Хан . Той е роден през 1970 година в Лондон в семейство на пакистански преселници. Мюсюлманинът-сунит има седем братя и сестри, а откакто приключва право, в началото работи като юрист на разнообразни правозащитни организации . На 15 години се причислява към Лейбъристката партия, а през 1994 година е определен за общински консултант в Южен Лондон. -->

 

От 2016 година Садик Хан   е кмет на английската столица. Той е първият мохамеданин, който поучава и английското кралско семейство. В Лондон живеят над 8,6 милиона, над 1 милион от тях изповядват исляма. Като кмет замрази цените на билетите за градския превоз за четири години напред, а като градоначалник на Лондонското сити, той разполага с годишен бюджет от 20 милиарда евро. На този декор заплатата му от 180 000 евро е относително скромна и стига най-много за наема на дребна къща в някое от предградията на Лондон.

77-годишният Янис Бутарис ще бъде запомнен като „ кмета знамение на Солун ". Той ръководи втория по величина гръцки град съвсем девет години. Списание „ Шпигел " назова Бутарис „ най-необикновеният политик на Гърция ".

Бутарис е винар по специалност. Бил е пияч и не се пробва да крие същинското си лице зад политически идеологии. Точно това го разграничава от останалите политици в Гърция. Политикът има 7 татуировки, обица на ухото, поддържа легализацията на марихуаната . От потопен в задължения град, кметът съумя да трансформира Солун в топ туристическа дестинация, която носи доходи за милиони в локалната хазна.

Преди да стане милиардер, бизнесмен, човеколюбец и кмет,  Майкъл Блумбърг взима банкови заеми и работи на паркинг, с цел да заплаща образованието си в университета. Няколко десетилетия по-късно той става предприемачът, който трансформира „ Уолстрийт ", а по-късно и кметът, който преобразява Ню Йорк. Той е 108-мият градоначалник на Ню Йорк, който ръководи мегаполиса в продължение на 13 години и е най-уважаваният бизнесмен в политиката. Блумбърг стабилизира бюджета на потъналия в задължения град и съумя да се пребори с престъпността. Той е измежду политиците с милиарди долари в сметката, само че извоювани преди политическата кариера. Със положението си от 50 милиарда $, Блумбърг се подрежда измежду най-богатите хора в света и неслучайно кметът самичък си дефинира заплата от тъкмо 1 $ годишно.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР