Четирима косовски полицаи са ранени при мащабна операция в северната

...
Четирима косовски полицаи са ранени при мащабна операция в северната
Коментари Харесай

Сръбската армия е в готовност след акция на полицията в Косово, руснак бе сред задържаните

Четирима косовски служители на реда са ранени при огромна интервенция в северната част на страната, при която са задържани близо 30 души, заяви сръбският канал на телевизия N1.

Специалните елементи на полицията, ROSU, още са в региона. Според държавната телевизия РТС сръбски бойци са ситуирани покрай границата с Косово. Радио " Свободна Европа " заяви, че интервенцията е почнала преди 7 ч. локално (8 ч. българско време) с активиране на сирените за въздушна заплаха.

Президентът Александър Вучич заяви, че измежду арестуваните е и съветски жител, чиновник на Организация на обединените нации. В Зубин поток, село в Северно Косово, интервенцията продължаваше към 14:30 ч. българско време. По-късно задачата на Организация на обединените нации в Косово (UNMIK) заяви, че Михаил Красношченков (както е името му съгласно организация ТАСС) е бил освободен.

Според управляващите е оказана " въоръжена опозиция " против интервенцията с огнестрелни оръжия и барикади. При акцията в Зубин поток са арестувани общо 19 служители на реда и 9 жители, от които най-малко 10 са косовски сърби.

В резултат на случая сръбската войска е в цялостна бойна подготвеност, а съгласно организация " Танюг " президентът Александър Вучич прави и " интензивна дипломатическа активност ".

" Да изгони сърбите и с Косово "

Във " Facebook " министър председателят Рамуш Харадинай написа, че акцията е ориентирана против " лица, забъркани в контрабанда, проведена престъпност и други закононарушения ". Сред " забърканите... са митнически чиновници, служители на реда и други жители " и казусът е обвързван с " върховенството на закона и нищо друго ", а не с косовските сърби, продължава той. Външният мистър Беджет Пацоли, също призовал Белград да не политизира случая, загатва и взимане на подкупи, а косовската полиция - корист със служебно състояние и търговия с контрабандни артикули.

Отговарящият за Косово в сръбското държавно управление Марко Джурич обаче дефинира задачата на интервенцията по различен метод - като целяща да провокира боязън и суматоха. Според него " сепаратистите от Прищина са стигнали до по-ужасяващи способи, с цел да плашат сърбите " и желаят да " основат неосъществим климат за сърбите в Косово ". За " Асошиейтед прес " Джурич споделя, че " Сърбия ще реагира в хода на деня ", в случай че " това не се приключи неотложно ".

Според косовската полиция случаят няма нищо общо нито с убийството на косовският сръбски политик Оливер Иванович предходната година нито с това на служителя на реда Енвер Зимбери, също в северно Косово, преди осем, написа " Болкан инсайт ".

" Сърбия няма да разреши етническо пречистване "

Руското министерство на външните работи упрекна Косово в провокация. Според " Спутник " институцията също по този начин приканва интернационалните настойници на Косово да " вразумят косовско-албанските радикали ". Посолството на Москва в Белград по-късно настоя да бъде освободен съветският жител, а " всички виновни за това крещящо нарушаване да бъдат подведени под отговорност ".

Русия има поради изказване на кабинета на сръбския президент, съгласно който Вучич е помолил западни държавни управления да овладеят Прищина и да ѝ кажат, че " Сърбия няма да разреши етническо пречистване ".

Реакцията на Еврокомисията бе да призове за старания протичащото се в Зубин поток да не попречи на напъните за нормализация.

Серия от реплики

Поредната ескалация на напрежението сред Белград и Прищина от последните месеци пристигна след послание на Вучич пред депутатите, в което той изясни, че Косово е " изгубено " и сърбите няма какво да се лъжат. По-рано косовският му сътрудник Хашим Тачи изиска от него да признае Косово, защото това би понижило напрежението в рецесията.

И президентът и други сръбски чиновници одобряват като " алена линия " премахването на стопроцентовите мита за търговия със Сърбия, наложено от косовските управляващи предходната година.

Вучич и Тачи в същото време призоваваха предишното лято за договорка, която би могла да включва смяна в косовско-сръбската граница, само че и признание на косовската самостоятелност. Идеята срещна опозиция в Европа, само че се ползваше с известна поддръжка от Съединените щати. Тя обаче не се ползваше с утвърждение от кабинета в Прищина, нито от част от сръбския политически хайлайф.

Някои сръбски публицисти, сериозни към Вучич, през днешния ден означиха, че с мненията си Вучич приготвя почвата за нов опит за договорка с Косово (през април проправителствени таблоиди позволиха, че това може да се случи през октомври) и че ходовете от двете страни целят да нажежат пристрастеностите в двете столици, с цел да основат нов мотив за разговор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР